Quantcast
Radio1_v_zivo


Celje je ponovno prejelo certifikat Mladim prijazna občina
| 8. 11. 2018 12:33
Certifikat velja do leta 2022
Ključne besede:     Celje    certifikat    Mladim prijazna občina    politika
 mladi
Celje ostaja mladim prijazno mesto.

Celje je v torek prejelo certifikat Mladim prijazna občina. Certifikat je Inštitut za mladinsko politiko Celju podelili za obdobje od leta 2018 do leta 2022.

 

Certifikat Mladim prijazna občina je priznanje, ki ga za štiriletno obdobje podeljuje Inštitut za mladinsko politiko v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije in pod častnim pokroviteljstvom predsednika Boruta Pahorja tistim slovenskim občinam, ki uspešno izvajajo ukrepe s področja mladinskih politik. Tovrstni ukrepi so usmerjeni v integracijo vedno novih generacij mladih (to je oseb, starih od 15 do vključno 29 let) v posamezne dele življenja družbe, predvsem pa v spodbujanje čim hitrejšega osamosvajanja mladih.Pri oceni uspešnosti izvajanja ukrepov je poseben poudarek namenjen področjem: načrtno obravnavanje področja mladine, participacije mladih, izobraževanja, mobilnosti, zaposlovanja, stanovanjske politike, informiranja mladih, mladinskega organiziranja in sodelovanja v skupnih projektih.

 

V Celju je napredek viden na več področjih. Mestna občina Celje mladim in mladinskim organizacijam omogoča brezplačen prostor za njihove dejavnosti, sofinancira zaposlitvene sejme in nudi možnost opravljanja pripravništva v službah občinske uprave ali javnih zavodih.Mestni svet celjske občine je pred tremi leti na predlog Celjskega mladinskega centra sprejel Lokalni program za mladino 2015 – 2020, ki predvideva 7 ključnih ukrepov za izboljšanje položaja mladih v lokalni skupnosti. Posodobili pa smo tudi Pravilnik o pogojih, merilih in postopkih za sofinanciranje programov in projektov s področja mladinske raziskovalne dejavnosti v Mestni občini Celje. Poudariti velja še, da se je precej povečalo število mladih prostovoljcev, ki opravljajo delo v Večgeneracijskem centru od leta 2016 dalje. Njihovo medgeneracijsko sodelovanje je zelo bogato, saj mladi prenašajo svoje znanje tujih jezikov in računalništva na starejše, ti pa jim vračajo bogate izkušnje življenja.

 

Celje ima tudi mladinski center, kjer mladim omogočajo številne dejavnosti, organizirajo zanimive dogodke in jim nudijo prostor za kvalitetno preživljanje prostega časa.

 

V letih po pridobitvi certifikata v Celju še vedno aktivno rešujejo stanovanjski problem mladih. Družba Nepremičnine Celje, kjer izvajajo stanovanjsko politiko v Celju, je poleg razpisa za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem, v letih 2015 in 2017 že izvedla dva namenska Javna razpisa za dodelitev stanovanj mladim in mladim družinam. V preteklem štiriletnem obdobju so mladim iz tega razpisa podelili 34 stanovanj.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del