Quantcast
Radio1_v_zivo


Martinovanje je pred vrati
| 5. 11. 2018 10:43
Drevi pa najprej PUBEC
Ključne besede:     Martibovaje    Maribor    Pubec
 Pubece združujejo mlade in sveže ideje z medijsko prepoznavno ekipo.
Pubece združujejo mlade in sveže ideje z medijsko prepoznavno ekipo.

Sicer se bo danes, 5. novembra, v Salonu Audi – Porsche Maribor ob 17. uri odvil 4. Salon štajerskih mladih vin – Pubec 2018. 

Pubece združujejo mlade in sveže ideje z medijsko prepoznavno ekipo, ki bo pomagala vinarjem, povezanim v projekt doseči večjo komunikacijsko prepoznavnost in SKUPNO štajersko moč na slovenskem in trgu sosednjih držav.

S skupnim trženjem 24 mladih štajerskih vin, bodo že tretjič Pubeci "zavzeli" tudi slovensko prestolnico, saj bodo Ljubljančani sveža, dišeča in elegantna vina lahko okušali 7. novembra na Gospodarskem razstavišču.

Da se po četrti sezoni projekta Pubec promocija štajerskih vin še ne bo zaključila, pa bodo prvič doslej poskrbeli na dogodku aprila naslednje leto, ko se bodo na predstavitvi štajerskega vinskega letnika 2018 vinarji v Ljubljani znova predstavili s svojimi najboljšimi vini aktualnega letnika.

Kot je pred letošnjimi dogodki povedal idejni vodja projekta Borut Cvetko, štajerski vinarji s skupnim pristopom pri promociji mladih vin želijo povečati prepoznavnost svoje ponudbe na domačem trgu in v tujini, obenem pa krepiti prepoznavnost Štajerske, ne samo kot vrhunske vinorodne dežele, ampak tudi kot odlične kulinarične in turistične destinacije.

Štiri leta skupnega dela že prinašajo spodbudne rezultate, saj vinarji, povezani v skupni projekt, beležijo višjo prodajo mladega vina, kupci pa odslej mlado vino pod njihovo znamko zaradi odmevnosti vse bolj pogosto naročijo v gostinskih lokalih, kupijo v trgovinah ter umestijo med poslovna darila.

Oba letošnja salona bo znova popestrila pristna štajerska kulinarika, ki jo zdaj že tradicionalno pripravljajo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor, za glasbeno spremljavo bo poskrbela glasbena zasedba Chizz Band iz Ptuja.

Direktorica Zavoda za turizem Maribor Pohorje Doris Urbančič Windisch sodelovanje v projektu Pubec opisuje kot zelo pozitivno in perspektivno, saj je Maribor mesto vina in najstarejše trte. Meni, da je skrajni čas, da se vsi v Sloveniji zavedo, da je Stara trta kulturni spomenik, ki ga je potrebno temu primerno obravnavati.

Po besedah Leonide Gregorič iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor je letnik 2018 že pripravljen, zanj pa so pripravili pravilnik, ki je bolj zahteven od pravilnika, ki velja po veljavni zakonodaji. Omejili so nekatere parametre, ob tem pa se vremenske razmere, pogoji pridelave in trgatve po njenih besedah vsako leto spreminjajo.

"Se pa vedno znova veselimo novega mladega vina, ravno zato, ker je vsako leto drugačen, prav ta drugačnost pa je vabljiva. Za letošnje leto lahko rečemo, da so vina dobra, tudi pogoji so bili bolj ugodni kot prejšnja leta, saj je bila trgatev hitrejša in so imeli pridelovalci dovolj časa, da so pripravil mlado vino," je dejala Gregoričeva.

Mlada vina so sicer mirna bela vina, ki so lahko v prodaji najhitreje 30 dni po trgatvi in največ do 31. januarja naslednje leto. Pubecova mlada vina so sortna ali mešana suha ali polsuha vina, ki prihajajo iz štajerskega vinorodnega okoliša.