Quantcast
Radio1_v_zivo


Prvi obisk vlade v Mariboru
| 24. 10. 2018 10:53
Predsednik vlade Marjan Šarec je obisk Maribora izkoristil tudi za strankarske zadeve
Ključne besede:     Vlada    UKC Maribor    Šarec
Šarec  želi z  obiskom dokazati tudi, da jim je mar za Maribor.
Šarec želi z obiskom dokazati tudi, da jim je mar za Maribor.

Predsednik vlade Marjan Šarec je obisk Maribora izkoristil tudi za strankarske zadeve.

A še pred tem je najprej obiskal UKC Maribor. 

Kljub naklonjenosti štajerski prestolnici je Šarec dejal, da  ni veliko obljubljal, saj to ni v njegovi naravi, si je pa ogledal razmere v mestu, zdaj pa je na pristojnih ministrstvih, da začnejo reševati morebitne nerešene težave.

"Hoditi po Sloveniji samo tik pred volitvami nima nobenega smisla in bi bilo tudi norčevanje iz ljudi", zato je že na začetku mandata zastavil politiko, da bo prisoten na terenu in bo hodil med ljudi, je pojasnil premier. Kot je dodal, želi z  obiskom dokazati tudi, da jim je mar za Maribor.

Ob tem pa je poudaril, da bi država naredila največ, če bi ustanovila pokrajine, s čimer bi Maribor postal središče ene od njih, s tem pa bi lahko mnoge težave, od prostorskih aktov do gospodarskih zadev in še marsikaj, kar danes centralno upravljajo ministrstva, reševali sami.

Čeprav je  obiskal kar nekaj institucij v Mariboru, ga na mestno občino ni bilo, vendar Šarec pravi, da je šlo zgolj za tehnično težavo, saj jim ni uspelo uskladiti urnika. Na vprašanje, kaj pravi na nedavno pismo župana Andreja Fištravca, ki je premierja obvestil, da je država mestu dolžna 130 milijonov evrov, je odvrnil, da je župan verjetno ciljal na težave pri financiranju občin.

Kot je dejal, si želi povezave vseh združenj občin in imenovanja delovne skupine, ki bi pripravila osnutek nove zakonodaje, s katero bi oblikovali normative in naloge, ki jih občine izvajajo in se jih je z leti nakopičilo čedalje več, dodatnega denarja zanje pa ni.

Dotaknil se je tudi možnosti za sprejetje zakona o Pohorju, ki ga ne zavrača, saj je predlog, kako začeti neke stvari urejati. Zagotovil je, da je LMŠ takemu zakonu naklonjena, vendar pa za kaj takega potrebujejo vsaj 46 glasov.

Divjak Mirnikova je dejala, da se o tem pogovarja tudi z drugimi poslanci iz regije, zato verjame, da lahko v tem mandatu zakon, ki bi bil po vzoru podobnega zakona o Planici, tudi sprejmejo. Kot je spomnila, se zakon namreč ne tiče le Maribora, pač pa kar 22 občin, ki si delijo Pohorje.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del