Radio1_v_zivo


"O, FUJ, nočem solate! In brokolija tudi NE!"
Oglas | 8. 11. 2018 2:27
Kaj storiti, ko se otrok zmrduje nad zelenjavo in sadjem
Ključne besede:     vitamini    hranila    prehransko dopolnilo    otroci
Zelo pogosto se zgodi, da najmlajših zelenjave in sadje ne dišita preveč.

Pri prehrani otrok je nadvse pomembna vsakodnevna zavestna izbira zdravih živil. Toda čeprav se marsikatera družina zelo trudi in otroka od majhnega navaja na pestro in uravnoteženo prehrano, uspeh ni samoumeven. Pogosto je prav nasprotno  – otroci nemalokrat zavračajo svežo zelenjavo in sadje, ki vsebuje potrebne vitamine in minerale. In ko k vsakodnevnemu prigovarjanju, naj kratkohlačnik vendar poseže tudi po solati in brokoliju, prištejemo še stalno stisko staršev s časom in razpetost družinskih članov med vsakodnevne obveznosti, vprašanje, ali otrok  v dnevu sploh prejme dovolj vitaminov ni neutemeljeno. Potreba po vitaminsko polni prehrani je še izrazitejša, kadar so otroci pogosto bolni, ko so izpostavljeni večjim naporom v šoli in na športnih dejavnostih, kadar imajo težave s koncentracijo pri učenju, ali so neješči.

 

 

Dobi moj otrok dovolj makrohranil in vitaminov?

 

V obdobju rasti se otroci razvijajo najintenzivneje in za ustrezen telesni in intelektualni razvoj potrebujejo zdravo in uravnoteženo prehrano. Kljub prizadevanjem staršev in vzgojno - izobraževalnih ustanov, pa prehrana otrok v povprečju žal ni optimalna. Otroci namreč bistveno bolj kot odrasli potrebujejo ne le zadostne količine makrohranil – beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, ampak tudi ustrezno preskrbo z vitamini in minerali, ki spodbujajo presnovo in skrbijo za  čim boljši izkoristek makrohranil. 

 

 

Vitamin C vedno pri roki  

 

Če torej nismo prepričani, ali otrok prejme vse, kar potrebuje, mu je smiselno vitamine dodajati v obliki prehranskega dopolnila. Z vitaminskimi prehranskimi dopolnili zdrave hrane sicer ne moremo nadomestiti, bomo pa otroku zagotovili vse, kar njegov organizem rabi za zdrav razvoj. Strokovnjaki svetujejo, naj ima vsaka družina za otroka vedno pri roki predvsem vitamin C in pripravek za dvig imunskega sistema. Če ima otrok težave tudi s koncentracijo, pa priporočajo še dodajanje kompleksa vitaminov B. 

 

 

Astravita C Kids žvečljive tablete so inovativno prehransko dopolnilo, ki je namenjeno predvsem otrokom in vsem razigranim mulčkom, ki potrebujejo povečane količine C vitamina.

 

ASTRA KIDS