Quantcast
Radio1_v_zivo


5. mednarodni Festival vezenja v Velenju
| 19. 10. 2018 10:44
Na festivalu se bo predstavilo več kot 200 ustvarjalcev vezenin
Ključne besede:     Festival vezenja    Velenje    Rdeča dvorana    kulturna dediščina
Festival vezenja
Glavni cilji Festivala vezenja so ohraniti in ponovno oživiti ljudsko vezenje kot prelepo kulturno dediščino.

V velenjski Rdeči dvorani bo v soboto in nedeljo potekal 5. mednarodni festival vezenja, na katerem se bo predstavilo več kot 200 ustvarjalcev vezenin iz Slovenije, Francije, Hrvaške, Italije, Nemčije, Srbije in Kosova. Tema letošnjega festivala je »Povšter« –  blazina, vzglavnik. 5. mednarodni festival vezenja bodo odprli v soboto ob 11. uri z nagovorom župana Mestne občine Velenje Bojana Kontiča in nastopom Godbe Univerze za III. življenjsko obdobje Velenje.

 

Festival vezenja lahko v Rdeči dvorani Velenje obiščete v soboto med 10. in 19. uro in v nedeljo med 10. in 17. uro. Vstopnica za obisk znaša 2 evra.

 

Poleg zanimivih del iz vezenin, si lahko ogledate tudi kulturni program. V soboto se bodo ob 16. uri predstavile tri plesne skupine, katerim sta skupni osrednja tema letošnjega festivala »Povšter« in vezenine. Predstavili se bodo Šaleško folklorno društvo Koleda, Plesno rekreativni studio M-dance in plesalke flamenka.

 

V nedeljo ob 10. uri bodo lahko obiskovalci festivala prisluhnili predavanju etnologa dr. Bojana Knifica z naslovom Motivi v vezeninah na Slovenskem. Po mnenju predavatelja vezenine sodijo med tiste prvine oblačilne dediščine, ki se jim je zaradi dekorativne vloge in vrednosti treba še prav posebej posvečati. Ob 11. uri si lahko ogledate nastop Plešivških muzikantov, ob 15. uri pa bodo pripravili zaključno prireditev z razglasitvijo najboljših treh vezenin in podelitvijo nagrad ter nastopom Konovskih štrajharjev in Moškega pevskega zbora Lipovci.

 

Na festivalu se bo z glinenimi »povštri« predstavila tudi skupina keramikov Gambatte Društva šaleških likovnikov, ki bo pripravila ustvarjalno delavnico. Njihovi izdelki bodo tudi del nagrade, za najboljše tri vezenine tega festivala. Svoj kotiček bosta pripravila tudi Muzej Velenje in Šaleško folklorno društvo Koleda. Udeleženci in obiskovalci festivala bodo lahko v udobnem fotelju prelistali, kakšno od knjig iz Knjižnice Velenje. Zavod za turizem Šaleške doline, ki bo imel svoj prostor pri vhodu v dvorano, je pripravil zanimivo ponudbo ogledov kulturnih in turističnih zanimivosti v Velenju.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del