Quantcast
Radio1_v_zivo


Maribor bo med 12. in 19. oktobrom znova v znamenju računalniške umetnosti
| 12. 10. 2018 8:14
Računalniška umetnost se je vedno razvijala v skupnostih
Ključne besede:     Maribor    festival    računalništvo
 Fokus letošnjega programa in Mednarodnega zaupanja bo »Ženski forum 2018«
Fokus letošnjega programa in Mednarodnega zaupanja bo »Ženski forum 2018«

V mesto na 20 lokacij z več kot 70 umetnicami in umetniki prihaja že 24. Mednarodni festival računalniške umetnosti, ki zaključuje kuratorsko trilogijo Zaupanje. Fokus letošnjega programa in Mednarodnega zaupanja bo »Ženski forum 2018«, v okviru katerega bo na razstavah in spletni medijski platformi http://mfru.org/ predstavil vrsto mednarodno in regionalno priznanih računalniških umetnic in teoretičark ter avtorjev. Razvijanje umetnosti v skupnostih »Računalniška umetnost se je vedno razvijala v skupnostih.

V dialogu med teoretiki in teoretičarkami, programerji in programerkami, inženirji in inženirkami, umetniki in umetnicami. Znotraj teh skupnosti (naj bi) veljalo zaupanje in enakopravnost spolov, pogledov, idej na vseh nivojih in plasteh. Tako je skozi debate v skupnosti nastal tudi osrednji fokus letošnjega festivala – Ženski forum 2018. Nagovorili smo velik krog strokovnjakov in znancev iz sveta računalniške umetnosti, katere avtorje povabiti v Maribor, pri čemer je nastal obsežen seznam, ki je bil podlaga za letošnji izbor,« je  povedal programski koordinator festivala Miha Horvat.

»Ženski forum 2018« bo močno prisoten tudi na spletu, saj festival na svoji spletni strani mfru.org redno dopolnjuje in nadgrajuje spletno medijsko platformo. Del nje je tudi spletni simpozij, kjer najdete prispevke pionirk feminizma in računalniške umetnosti, mednarodno priznanih umetnic in teoretičark na temo spola, umetnosti, tehnologije in zaupanja. Festival pa bo v UGM Studiu začel tudi wiki-akcijo, v okviru katere bo spletno enciklopedijo Wikipedio obogatil z opisi vseh dosedanjih gostujočih slovenskih umetnic in selektoric na festivalu. »Kot okno v festival in njegovo zgodovino ukvarjanja z računalniško umetnostjo vso trilogijo izpostavljamo spletno stran, saj se v času pametnih telefonov in naprav odmikamo od tiska, da bi tako prispevali tudi k bolj zdravemu okolju in ekologiji materialov.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del