Quantcast
Radio1_v_zivo


Začenja se Festival stare trte
| 28. 9. 2018 12:48
V nedeljo trgatev in okronanje nove vinske kraljice
Ključne besede:     Maribor    trta    trgatev
 Stara trta, ki že več kot 400 let raste na mariborskem Lentu, povezuje narode in dežele.
Stara trta, ki že več kot 400 let raste na mariborskem Lentu, povezuje narode in dežele.

S svečano trgatvijo Stare trte na mariborskem Lentu bo v nedeljo, 30. septembra 2018, prvi vrhunec Festival Stare trte, ki se uradno pričenja danes. Letos bosta na trgatvi prisotna tudi predstavnika Severne in Južne Koreje, kar je izjemna redkost, v obeh državah pa od lani rasteta potomki najstarejše trte na svetu. Na prireditvi bodo okronali tudi novo, 11. Mariborsko vinsko kraljico.
Tudi letošnja jesen prinaša v Maribor in okolico številne vinsko-kulinarične dogodke Festivala Stare trte. Največ se bo dogajalo v času Svečane trgatve Stare trte, vsakoletnega poklona častitljivi dami z mariborskega Lenta, najstarejši trti na svetu.
»Trgatev je nekoč veljala za pravi slovenski praznik. Temu želimo v Mariboru, mestu najstarejše trte na svetu in vinogradniških gričev, ki se spuščajo vse do samega mesta, dati še večji pomen. Pomembno je, da ohranjamo tradicijo. Cilj je približati Maribor turistom kot vinsko-kulinarično destinacijo, sploh v jesenskem času, in s tem zapolnitev kapacitet tudi izven glavne sezone,« je na današnji novinarski konferenci izpostavila Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje.
Stara trta, ki že več kot 400 let raste na mariborskem Lentu, povezuje narode in dežele. Potomke Stare trte, ki jih Maribor simbolično podarja drugim krajem, rastejo po vsem svetu. Lani so ju posadili v Severni in Južni Koreji, to povezovanje med državama pa letos utrjujejo tudi z udeležbo predstavnikov obeh držav na slovesni trgatvi Stare trte.
»Potomka Stare trte pri nas zelo dobro uspeva. Je simbol dobrih odnosov med Slovenijo in Severno Korejo,« je danes povedal Ryu Kyong Il, direktor evropskega oddelka Komiteja za kulturno sodelovanje s tujino Severne Koreje. Temu mnenju se je pridružil tudi gost iz Južne Koreje, skrbnik potomke Stare trte v Seulu, dr. Yong Woo Shinn, izvršni direktor Južno Korejskega združenja Youth Hostlov. Dodal je še, da si za dobre odnose med državama prizadevali tudi v prihodnje.
Ob številnih gostih se bosta Svečane trgatve Stare trte udeležila tudi konzula obeh držav na Dunaju.
Saša Pelko, podžupan mesta Maribor: »Vesel sem, da je prav najstarejša trta tista, ki je uspela s povezovanjem sprtih strani na Korejskem polotoku. Tako ima ob kulturno-zgodovinski sedaj tudi diplomatsko vrednost. Upam, da bo še naprej privabljala turiste vseh strani sveta v naše mesto.«
Prvi grozd bo letos odrezala dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo Republike Slovenije. Stane Kocutar, mestni viničar in skrbnik stare trte je povedal, da ga veseli, da je najstarejša trta kljub temu, da je po štajerskih vinogradih velika večina grozdja že obranega, dobro pričakala napovedan čas trgatve. Pridelek bo letos po količini povprečen, po kakovosti pa zanesljivo eden boljših v zadnjem desetletju: “Prav zato smo se tudi odločili, da bomo v Mariboru skupaj s partnerji prihodnje leto poskusno pripravili prvo vseslovensko ocenjevanje vin iz sorte žametna črnina ali žametovka, kot ene redkih avtohtonih sort tega
prostora, ki ima prav zaradi najstarejše trte veliko možnosti za boljšo uveljavitev na vinskem tržišču,« je še dodal mestni viničar.
_______________________________________________________________________________________
V soboto, 29. septembra 2018, bo med 11.00 in 12.30 potekal že 34. Splavarski krst, kjer bodo izkušeni splavarji krstili novega člana. Ob tem se bo odvijal glasbeni in folklorni program.
V sodelovanju z Vinagovo kletjo so v okviru Festivala Stare trte pripravili kupon ugodnosti za goste, ki bivajo v mariborskih hotelih. Hiša Stare trte ob nakupu steklenice vina podarja kozarec vina, Vinagova klet pa nudi brezplačen ogled kleti – vsak dan ob 15. uri. S kuponom želimo prispevati k zavedanju naših turistov, da se nahajajo v bližini najstarejše trte na svetu ter najstarejše mestne vinske kleti v Evropi.
Na trgatvi Stare trte bodo okronali tudi novo Mariborsko vinsko kraljico, ki je ambasadorka najstarejše trte na svetu in vinarjev mariborskega vinorodnega okoliša. Letos bo to postala Ana Protner, študentka na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru. Prihaja iz znane vinogradniške družine Hiša Joannes Protner iz Vodol.
11. novembra 2018, ob 11.11, se bo na Trgu Leona Štuklja začelo 35. Martinovanje v Mariboru. Na največjem enodnevnem javnem martinovanju v Sloveniji bodo nastopili Skupina Avsenik, Manca Špik, Domen Kumer in drugi. Novost letošnjega festivala je, da se bo ta zaključil dan po martinovanju. V ponedeljek, 12. novembra 2018, se bodo na Trgu Leona Štuklja, na Ulici škofa Maksimiljana Držečnika in na Trgu svobode predstavila vina novega letnika. Dogodek s tem simbolično zaključuje Festival Stare trte 2018.
---------------------------------------------
Program Festivala Stare trte 2018: http://storage.googleapis.com/maribor-pohorje.si/files/program-zlozenka-fst2018-a5siavg2018.pdf
Informacija o zapori ceste:
V času 32. Svečane trgatve najstarejše trte na svetu v nedeljo, 30. 9. 2018, od 7. do 17. ure bo popolna zapora območja Lenta za promet. Zaprtje bo od Starega mostu do Sodnega stolpa.
Zaradi priprav na prireditev bo onemogočeno parkiranje na parkirišču nasproti Hiše Stare trte od četrtka, 27. 9. 2018, od 20. ure naprej do vključno ponedeljka, 1. 10. 2018, do 15. ure.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del