Quantcast
Radio1_v_zivo


ŠOK ZA SLOVENCE: Poglej, kaj hočejo postaviti na vrh Aljaževega stolpa
Slovenija | 25. 9. 2018 8:00
Krščanski forum SDS bi želel, da je na vrhu 2.864 metrov tudi križ
Ključne besede:     Slovenija    Aljaž    stolp    Triglav    križ    sds    vrh    predlog
Na streho Aljaževega stolpa križ?

Aljažev stolp, simbol slovenstva, so pred kratkim odpeljali z vrha Triglava na obnovo. Trenutno se na vrhu nahaja miniaturna replika stolpa, dokler ga ne bodo obnovljenega vrnili nazaj, to pa naj bi se zgodilo že v roku nekaj dni, ko bo zopet kraljeval na 2.864 metrih. Pred 123 leti ga je na najvišji slovenski vrh postavil Jakob Aljaž, tokrat pa se je prvič v zgodovini zgodilo, da Aljaževega stolpa na vrhu Triglava ni.


Zdaj pa se je oglasil Krščanski forum SDS z nenavadno pobudo, ki je mnoge zbodla v oči. Predlagajo namreč, da bi na vrh Aljaževega stolpa namestili križ. 

 »Takšna gesta bi bila neke vrste zahvala Jakobu Aljažu, duhovniku in zavednemu Slovencu, ki je podobno kot bl. Anton Martin Slomšek na poseben način povezal slovensko in krščanstvo. Navsezadnje bi bila takšna gesta vsaj simbolna potrditev krščanskih korenin evropske civilizacije, h kateri sodimo tudi Slovenci. To je še posebej pomembno v zadnjem času, ko prihaja do hudih pritiskov na slovensko in evropsko identiteto s pomočjo lažne in izsiljene multikulturnosti, katere pravi namen je sprožiti trk civilizacij (...) Prav zato podpiramo pobudo, ki se je v slovenski javnosti že pojavljajo, da se na vrh Aljaževega stolpa namesti križ, ki naj bo potrdilo zaveze med Bogom in slovenskim narodom.« je zapisal Krščanski forum SDS v včeraj objavljeni javni izjavi.Po neuradnih podatkih naj bi izvršilni odbor foruma to pobudo obravnaval na seji prejšnji teden v sredo, kjer so sklenili, da bodo za pristop k pobudi poskušali pridobiti še katero od civilno družbenih organizacij.