Quantcast
Radio1_v_zivo


Kandidat za župana
| 19. 9. 2018 12:52
Štefan Čelan bo ponovno kandidiral za ptujskega župana
Ključne besede:     Štefan Čelan    župan    kandidat    Mestna občina Ptuj
 Štefan Čelan
Štefan Čelan se ponovno podaja v boj za mesto župana Mestne občine Ptuj.

Nekdanji ptujski župan Štefan Čelan, ki je pred porazom na zadnjih lokalnih volitvah kar tri mandate vodil Mestno občino Ptuj, je danes predstavil svojo ponovno kandidaturo za župana. Kot je dejal, je do odločitve za njegov nov poskus prišlo po temeljitem razmisleku tako njega samega kot njegove liste, pa tudi po nagovarjanju številnih občanov.

 

Med ključnimi izzivi za vnovično kandidaturo je omenil investicijski potencial v mestu in dobro stoječa javna podjetja, ki lahko ob skromnih proračunskih virih občine pridobijo veliko več investicijskega denarja za zagon prepotrebnih naložb. "Ptujčane še vedno najbolj teži neurejena osnovna infrastruktura. Želijo si urejeno varno pot do doma ali službe. Tudi pomanjkanje okoljske infrastrukture, kot je kanalizacija, pa javna razsvetljava, predvsem pa težave na področju vodooskrbe, so tiste, ki jih ljudje v pogovorih najbolj izpostavljajo," ugotavlja Čelan, ki meni, da bi s podelitvijo ustreznih koncesij lahko angažirali bančne vire in tako pospešeno investirali v osnovno infrastrukturo v vseh mestnih četrtih.
Drugi razlog za kandidaturo je aktualna finančna perspektiva, v kateri je črpanje denarja na Ptuju po njegovem doslej precej šepalo. Kot pravi, je v obdobju med leti 2014 in 2020 v povprečju na voljo za dobrih 56 milijonov evrov, za zdaj pa je na račun ptujske občine dejansko prispelo vsega 34.000 evrov. Da ne bi bilo vse zamujeno, si želi pospešiti postopke pri kohezijskih projektih.
Med konkretnimi razvojnimi projekti je Čelan omenil dokončanje Dominikanskega samostana oziroma tamkajšnjega kongresnega centra, pa tudi Stare steklarske delavnice. V dogovoru z državo se namerava lotiti iskanja rešitev glede shranitve bogate arheološke dediščine na Ptuju, ki trenutno leži v zaprtih depojih, namesto da bi to izkoristili za dodatno turistično ponudbo. Po njegovih besedah že nekaj časa obstajajo štiri različne arhitekturne rešitve v neposredni bližini Dominikanskega samostana.Veliko priložnost za razvoj turizma vidi na Ptujskem jezeru, prizadeval pa si bo tudi za oživitev zdaj zamrlih načrtov glede Centra za ravnanje z odpadki.

 

V zvezi s prenovo stare mestne tržnice pa je dejal, da je že ves čas znano, da se s sedanjo rešitvijo ne strinjajo. Zato bodo storili vse, kar bo v njihovi moči, da bo Ptuj dobil tržnico, ne pa plesišče. Čeprav so se prva dela že začela, Čelan meni, da je še vedno dovolj časa, da se z izvajalcem del dogovorijo za delno prenovo projekta.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del