Radio1_v_zivo


Galerija Cukrarna
| 19. 9. 2018 6:05
Mestna občina Ljubljana je podpisala pogodbo za projekt ureditve Galerije Cukrarna, v okviru katerega bodo prenovili poslopje nekdanje tovarne sladkorja in v njem uredili novo umetnostno središče.
Ključne besede:     Cukrarna    galerija    tovarna sladkorja    likovna umetnost    razstavni prostor
V Ljubljani bodo začeli urejati Galerijo Cukrarna

Mestna občina Ljubljana je z Ministrstvom za okolje in prostor podpisala pogodbo o sofinanciranju za »Projekt ureditve Galerije Cukrarna« .
Projektu pripada največ 10.774.396,00 EUR iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in prispevek lastne udeležbe Republike Slovenije v višini največ 2.693.599,00 EUR. Predviden je tudi prispevek MOL v višini 9.753.847,00 EUR. Sredstva za projekt se zagotavljajo iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb, ki so namenjena odpravi degradacije in revitalizaciji urbanega prostora.

V okviru Projekta ureditve Galerije Cukrarna bo izvedena rekonstrukcija obstoječega objekta, s katero bodo v Ljubljani izboljšali urbano okolje in še dodatno oživili širše mestno središče. Poleg tega bodo v prostoru odpravili fizično oviro, ki ovira mobilnost na tem delu Poljanskega nasipa in tako onemogoča najoptimalnejšo povezavo med mestnim središčem ter urbaniziranimi območji na vzhodu mesta. Izboljšali bodo tudi družbeni vidik rabe prostora, saj bo po izvedenem projektu območje z novimi vsebinami in ureditvami postalo dinamičen, programsko bogat in družbeno živahen ter varnejši in prijetnejši prostor, zanimiv tudi za večkratni obisk tako prebivalcev kot obiskovalcev Ljubljane.
Galerija Cukrarna bo namenjena predstavljanju sodobne likovne in vizualne umetnosti, pri čemer bosta zagotovo pomembno vlogo odigrali najpomembnejši bienalni prireditvi v Ljubljani, BIO Ljubljana in Mednarodni grafični bienale. S tem bo rešeno dolgoletno pomanjkanje velikega razstavnega prostora v Ljubljani.