Radio1_v_zivo


Zanimivo | 20. 10. 2018 3:38
10 najhujših bolečin, ki jih lahko človek občuti v življenju
Katero bi pa ti dal na seznam?
Ključne besede:     telo    bolečina    človek    zdravje    najhuje    nevzdržno    občutek
Marsikatera ženska bi na seznam dala tudi rojevanje

Človeško telo je zmožno prenesti marsikaj, a kljub temu nihče izmed nas ne želi podoživljati bolečin, ki nas spravljajo v obup ter nam onemogočajo normalno funkcioniranje. 

Naredili so seznam 10 vrst bolečin, ki so najhujše in si jih ne želi nihče podoživeti.


1. Vnetje slepiča - bolečina se najprej razširi po celotnem trebuhu, pozneje pa se pojavlja bolj locirano. Sprva okrog popka, pozneje pa se preseli v spodnji del trebuha, kjer je slepič. Zatem sledi bruhanje, izguba apetita, driska ali zaprtje.


2. Čir na želodcu
- gre za pekočo bolečino, ki se najpogosteje pojavi tri ure po zaužuitem obroku. Lahko povzroči bruhanje, boleče krče, pojavi se črno blato pomešano s krvjo, lahko pride celo do predrtja želodčne steden  na


3. Artritis - ljudje, ki imajo atrtirist trpijo za bolečinami skozi cel dan, včasih jih pestijo tudi ponoči. Gre za bolečine v mišicah, kolenih, prstih, zapestjih in vse povsod tam, kjer so sklepi. 

4. Zlom kosti
- Če zlomljena konca kosti ostaneta pod kožo, imenujemo tak zlom zaprti zlom. Če oba konca štrlita skozi kožo, je to odprti zlom. Bolečina pri zlomu ni prijetna, stopnja bolečine pa je odvisna od predela, kjer si jo zlomite. 


5. Srčni infarkt - bolnik čuti močan pritisk oz. ostro bolečino pod prsnico, na sredini prsi, ki traja nekaj minut ali pa mine in se zopet vrne. Bolečina se kasneje razširi v ramena, vrat in roke.

6. Migrena
- gre za močne glavobole, ki se običajno pojavijo na sprednjem delu glave ali na eni strani. Bolečina je razbijajoča in lahko privede do bruhanja, motnje vida, okorelost vratu, govorne težave, v najhujših primerih izguba zavesti.


7. Ledvični kamni - so drobne kristalne  tvorbe v različnih velikostih, ki nastanejo v sečilih. Ko pesek prersate v kamne in se začne večati pa se pojavijo neprijetni simptomi. 


8. Fibromialgija - gre za bolečino v številnih mišicah, ki je včasih neznosna. Občutek je tak, kot bi ti nekdo raztezal mišice in se bodo ravnokar pretrgale. Bolečina je včasih pekoča in onemogoča opravljanje dela čez dan.

9. Išias
- gre za ostro bolečino v križu, ki se širi preko medenice na predel zadnjice in nog, lahko celo do prstov na nogah. Bolečuna lahko bolnika preseneti, saj se pojavi nenadno in precej sunkovito. 


10. Zamrznjena rama - rama postane otrdela in izjemno boleča. Gibljivost je oslabljena in jo je skoraj nemogoče premikati. Občutki so sila neprijetni in se znajo le še stopnjevati, če ne poiščemo pomoči.