Quantcast
Radio1_v_zivo


POKANJE V SKLEPIH: Bi te moralo skrbeti?
Oglas | 24. 9. 2018 5:18
Razlogov za pokanje sklepov je več, med njimi tudi artritis
Ključne besede:     sklepi    pokanje    koleno    obraba    hrustanec    starost    artritis    Flexi Activ
Pokanje v sklepih je pogosto, a načeloma ni nevarno.

Tudi tebi pogosto poka ali škripa v sklepih? Bi te morali ti nenavadni zvoki skrbeti? Strokovnjaki pravijo, da pokanje ni nevarno niti nenavadno, dokler slednje ni prepogosto ter prizadeti predel ni otrdel, rdeč in vroč. 

Ljudem najbolj pogosto poka v kolenih, predvsem takrat, ko naredimo počep. To se zgodi zato, ker so s spuščanjem telesa naša kolena močno obremenjena, in sicer s težo, ki je kar sedemkrat večja od naše telesne.  Najboljši način, da se pokanju izognemo, oziroma da ga zmanjšamo, je telovadba in krepitev mišic okoli kolena


Razlogov za pokanje sklepov je več, najbolj pogosti pa so obraba hrustanca in sklepov ali celo začetek artritisa, določeni posamezniki pa sklepe pokajo kar namerno.  

 

 

Obraba hrustanca Če opažaš, da se tvoji veliki sklepi, kot so vrat, ramenski obroč, kolki in kolena prepogosto oglašajo, potem je pomembno, da jih ogrevaš in vedno skrbiš, da si dobro oblečen. Važno je tudi, da skrbiš da si v dobri formi, redno telovadiš in skrbiš za svojo telesno kondicijo TER krepitev mišic. Izredno pomembne so tudi raztezne vaje, prav tako joga, pilates in plavanje.

 

Pomembna je tudi raznovrstna prehrana, ki mora vsebovati meso in mlečne izdelke, kot odlična vira beljakovin in kalcija. Strokovnjaki priporočajo tudi uporabo prehranskih dopolnil z glukozaminom, katerih namen je vzdrževanje konstitucije sklepa, izboljšanje splošne mobilnosti, prožnosti in elastičnosti sklepov.

 

 

Artritis

 

V Sloveniji število bolnikov z artritisom raste in če je do zdaj veljalo, da je to bolezen starejših, to danes ne velja več - vse več bolnikov je namreč tudi otrok. Artritis sicer najbolj pogosto prizadene ljudi med 30. in 50. letom starosti, s tem da v zgodnejših letih pogosteje zbolijo ženske. 

Za artritis je značilno otekanje prizadetih sklepov, ki ga spremljajo bolečina in okornost predvsem zjutraj, ko vstanemo. Najbolj pogosto so prizadeti prsti na rokah in nogah, bolezen pa lahko napreduje tudi na gležnje, komolce, kolena in zapestja. Ena od značilnosti artritisa je tudi ta, da so prizadeti predeli običajno topli in rdeči. Za zmanjševanje učinkov artritisa strokovnjaki priporočajo analgetike s protivnetnim delovanjem, ki olajšajo bolečino, zmanjšajo vnetje, obvarujejo oboleli sklep in tudi upočasnijo nadaljnji razvoj bolezni. 

 

 
Namerno pokanje

Obstaja pa tudi namerno pokanje, predvsem členkov v prstih, ki je pri določenih posameznikih postala že prava navada. Če to počneš ti ali pa poznaš nekoga, ki misli, da s tem sprosti členke, vaju velja opozoriti, da lahko takšno početje povzroči okvare hrustanca in pusti degenerativne spremembe, ki se lahko z leti spremenijo v močno obrabljenost. 

 

 

AstraVita Flexi Activ+ 

 

Človek se stara - stara se od 1 minute življenja naprej. Proces staranja je z leti vse bolj signifikanten in povzroča vse prepogoste degenerativne spremembe na organizmu. Tako je kot izrazit problem pogosto v starejšem obdobju - zrelem obdobju problem degenerativna sprememba na sklepnem hrustancu.

 

Predvsem razpadanje hrustančnega tkiva onemogoča normalno delovanje sklepa; pogosto je delovanje sklepa moteno in izredno boleče. Da bi zaščitili pomemben hrustanec v sklepu je nujno jemati prehranska dopolnila, ki sklepni hrustanec intenzivno zaščitijo in preprečijo delovanje radikalov ter posledično upočasnijo procese staranja.

 

Prehransko dopolnilo Flexi Activ vsebuje glukozamin, hondroitin, hialauronsko kislino in vitamin E. Izdelek je namenjen vsem, še posebej pa tistim aktivnejšim in tistim, ki so pod stresom. V ta namen mu je dodan tudi vitamin E, ki je v maščobah topni antioksidant in zagotavlja zaščito celic povezanih s pospešenim metabolizmom.

 

Več o naravni podpori zdravju v knjigi Zdravilne rastline: 60 receptur prof.dr. Boruta Štruklja

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del