Quantcast
Radio1_v_zivo


Peš je In, avto bo(HIN) – trajnostna mobilnost v Bohinju
| 12. 9. 2018 7:53
Projekt se izvaja v okviru Evropskega tedna mobilnosti in ga sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor iz sredstev Sklada za podnebne spremembe.
Ključne besede:     Bohinj    ETM    trajnostna mobilnost    Pešbus    otroci
Občina Bohinj se je pobudi letos pridružila s projektom Peš je IN, avto bo(HIN) – trajnostna mobilnost v Bohinju.

V občini Bohinj so v zadnjih letih izpeljali nekatere aktivnosti za umiritev prometa ter spodbujanje trajnostne mobilnosti, med drugim tudi na področju informiranja in spodbujanja alternativnih oblik naravi prijazne mobilnosti: hoja, kolesarjenje, javni prevoz, motorna vozila in plovila, ki nimajo negativnih učinkov na okolje. Izvaja se več  promocijskih aktivnosti ter organizacija nekaterih aktivnosti, ki spodbujajo uporabo trajnostnih načinom mobilnosti (hoja, kolesarjenje, javni prevoz). Tej tematiki sledi tudi tradicionalna evropska pobuda Evropski teden mobilnosti, katere namen je predvsem spodbujanje k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto povežejo na tisoče sodelujočih mest. Aktivnosti potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je med 16. in 22. septembrom.
Občina Bohinj se je tej pobudi v letošnjem letu pridružila s projektom Peš je IN, avto bo(HIN) – trajnostna mobilnost v Bohinju. Projekt se izvaja v okviru Evropskega tedna mobilnosti in ga sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor iz sredstev Sklada za podnebne spremembe. Namen je lokalnem prebivalstvu približati oblike trajnostne mobilnosti in spodbujati hojo in kolesarjenje ter prikazati pomen javnih površin in kaj nam te prinašajo dobrega v primerjavi s parkirišči v naseljih.
V času Evropskega tedna mobilnosti (ki poteka med 16. – 22. septembrom) bodo izvedli promocijo trajnostnih oblik mobilnosti tudi za najmlajše. Za učence osnovne šole dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica in podružnice Srednja vas (nižji razredi) bomo v sodelovanju z osnovno šolo in Društvom upokojencev Bohinjska Bistrica ter Društvom invalid Bohinj organizirali aktivnost, imenovano Pešbus. Namen Pešbusa je organizirano spremstvo otrok v šolo, kjer jih v skupinah peš pospremimo po začrtanih poteh, označenih postajah Pešbusa in po stalnem urniku. Otroci tako vsak dan naredijo nekaj za svoje zdravje, na sprehodu se družijo z vrstniki, ves čas pa so v spremstvu odrasle osebe. Otrokom se pred izvedbo Pešbusa predstavi pravila obnašanja in hojo proti šoli.
Spodbujanje prihoda v šolo peš, s kolesom, skirojem ali podobno je velika prednost, predvsem iz vidika vsakodnevne fizične aktivnosti, spodbujanja osebnega in socialnega razvoja otrok ter krepi občutek odgovornosti in zavest o lastnih zmožnostih. Otroci s premagovanjem krajših razdalj v okolju, ki ga poznajo, postopoma osvajajo prometne predpise in pravila vedenja ter postajajo suvereni udeleženci v prometu. Z zgodnjim razvijanjem zdravih navad, kot je pešačenje, vzgajamo ozaveščene posameznike z zdravim in okolju prijaznim življenjskim slogom. Če otroci v šolo pešačijo, se zmanjša število poti, opravljenih z avtomobilom, in posledično tudi količina škodljivih izpustov v okolje.  Podobno akcijo Pešbus so izvedli že v mesecu maju. Pešbus je bil zelo uspešen in odziv pozitiven. Zadovoljni so nad številnim odzivom staršev in otrok, ki so se Pešbusa udeležili.
Poleg Pešbusa se bo v času Evropskega tedna mobilnosti odvijala vrsta aktivnosti, ki temeljijo predvsem na spodbujanju trajnostne mobilnosti.
V tednu ETM (16. – 22. septembra) bodo zaprli parkirišče pri tržnici v Bohinjski Bistrici za vsa vozila in na njem vzpostavili neko javno površino za druženje občanov in drugih. Z raznimi aktivnostmi bomo preuredili parkirni prostor v javno površino, ki bo tudi vizualno privlačna in bo spodbujala druženje in uporabo parkirišča kot javno površino v tem tednu. S tem želimo pokazati prebivalcem, da je v naselju precej bolje imeti javne površine za druženje in prijetno preživljanje prostega časa kot pa parkirišče. 
Poleg parkirišča pri tržnici se bodo nekatere aktivnosti odvijale tudi drugod: pred Kulturnim domom Joža Ažmana bomo izvedli vožnjo s  »Kolesarčki«; igrico Nika in promet za otroke v KD Joža Ažmana ter v OŠ podružnica Srednja vas; kolesarski izlet po Bohinju ter vodeni naravoslovni izlet v Korita Mostnice.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del