Quantcast
Radio1_v_zivo


Ptujska klet se veseli odličnega letnika
| 4. 9. 2018 8:55
Kakovostna letina
Ključne besede:     VIno    Ptujska klet    grozdje
 Podobno kot drugod na Štajerskem tudi v Ptujski kleti ocenjujejo, da bo letina izredno kakovostna.
Podobno kot drugod na Štajerskem tudi v Ptujski kleti ocenjujejo, da bo letina izredno kakovostna.

V Ptujski kleti, ki sodi pod okrilje Perutnine Ptuj, letos pričakujejo, da bodo v svojo klet iz svojih vinogradov in iz vinogradov pogodbenikov skupno dobili okoli 1,6 milijona kilogramov grozdja. To je nekaj več kot lani, ko so ga pobrali 1,4 milijona kilogramov. Približno dve tretjini grozdja v Ptujsko klet pripeljejo njihovi pogodbeni vinogradniki s haloškega in slovenskogoriškega območja. 

"Grozdje odkupujemo po ceniku, ki je ostal enak kot lansko leto, in ga kljub napovedanim večjim količinam grozdja v regiji nismo spremenili in smo tako ostali pri enakih odkupnih cenah kot leta 2017. Tudi potek in pogoji odkupa so ostali enaki kot prejšnja leta, ti se sklenejo med vinogradniki in Ptujsko kletjo na osnovi večletnega sodelovanja ali pa na podlagi enoletnih pogodb," pravi enolog ptujske kleti Maksimiljan Kadivec. Cene tako ostajajo za najboljše sorte okoli evra, za manj kakovostne pa tudi do polovice manj.

Podobno kot drugod na Štajerskem tudi v Ptujski kleti ocenjujejo, da bo letina izredno kakovostna. Kadivec: "Letnik 2018 ocenjujemo kot količinsko bolj bogat v primerjavi z letnikom 2017, saj so se naši vinogradniki na srečo po večini izognili toči, z izjemo nekaterih predelov, ki so kljub vsemu utrpeli nekaj izgube. Večje količine grozdja pri določenih sortah so tudi odraz ugodnih temperaturnih razmer v pomladnih mesecih, predvsem pa, če gledamo v primerjavi z lanskim letom, letos na srečo ni bilo nikjer pozebe. Letnik 2018 trenutno ocenjujemo kot vsaj tako dober kot letnik 2017, torej odličen oziroma v primeru določenih sort celo še boljši."

Glede na količine grozdja, ki jih pričakujejo ob trgatvi v kleti, bodo po napovedih Kadivca pridelali okoli 1,1 milijona litrov vina novega letnika. 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del