Quantcast
Radio1_v_zivo


TO je LEGENDARNI SLOVENSKI STOL, ki je navdušil svetovno javnost
Oglas | 12. 9. 2018 2:54
Kultna oblikovalska klasika, ki jo odlikuje brezčasen dizajn in izjemno udobje
Ključne besede:     Stol Rex    Rex Kralj    MoMa    Niko Kralj
Kultni Rex stol je leta 1952 oblikoval ter zasnoval pokojni arhitekt in oblikovalec prof. Niko Kralj.

Živimo v času, ko je vse na dosegu roke, oziroma enega klika. Pristna prijateljstva so se zreducirala na nekaj tisoč vrstično komunikacijo preko družbenih omrežij, družinske večerje so se shladile v iskanju najprimernejšega Instagram filtra.

 

Zato ni nič kaj nenavadnega, da se čedalje več ljudi skuša otresti nevidne popkovine, ki smo jo stkali v zadnjem desetletju z družbenimi omrežji, ugašamo televizorje, cenimo osebni stik, iz hišnih podstrešij pa prinašamo v svoje ožje okolje razne stare predmete, nosimo kose oblačil svojih staršev in kupujemo izdelke znamk, za katere smo slišali že v najzgodnejšem otroštvu. Vse bolj in bolj se oziramo k svojim koreninam.

 

Rex stol je kultni predmet dizajnersko osveščenih posameznikov po vsem svetu. Bil je prvi stol v Sloveniji, ki je bil oblikovan za množično proizvodnjo, izdelan je s tehnologijo stiskane, luknjane vezane plošče ter s tem postal zgled ergonomsko in funkcionalno brezhibnega izdelka. Leta 1952 ga je v tovarni Stol Kamnik oblikoval in zasnoval pokojni arhitekt in oblikovalec, prof. Niko Kralj, od takrat pa do danes pa so izdelali že več kot 2 milijona stolov.

 

 

Rex fotelj je največje priznanje doživel letošnjega februarja, ko mu je uspelo pridobiti pozornost najpomembnejše svetovne inštitucije za sodobno umetnost – Muzeja sodobnih umetnosti MoMa v New Yorku. Po dolgotrajnih razgovorih, številnih strokovnih ekspertizah in preverjanjih je ta ustanova sprejela odločitev, da fotelj Rex zdaj, od 12. februarja 2018, uvrsti v svojo stalno zbirko industrijskega oblikovanja.

 

 

Kolekcijo Rex sestavljajo Rex stol, Rex fotelj, Rex gugalnik ter Rex klubska mizica, fotelji pa so razstavljeni tudi v danskem muzeju oblikovanja (Designmuseum Danmark) in Museumsquartierja na Dunaju. 

 

 

NE ZAMUDI: V razstavnem salonu Rex Kralj Ljubljana lahko od 11. do 13. septembra dobiš legendarni stol Rex po posebni ceni.