Quantcast
Radio1_v_zivo


V Ljubljani novo zavetišče za živali
| 6. 8. 2018 9:59
Začela se je gradnja novega zavetišča za zapuščene živali (Gmajnice).
Ključne besede:     Gmajnice    zavetišče    gradnja    novo    mačke    psi
Nove Gmajnice

V mesecu juliju se je začela gradnja novega zavetišča za zapuščene živali (Gmajnice).
Prostore nekdanje goveje farme Ljubljanskih mlekarn, ki so bili leta 2002 preurejeni v zavetišče sistematične oskrbe zapuščenih psov in mačk pri nas, bodo zamenjali največji in najsodobneje urejeni prostori v Sloveniji, ki bodo poleg osnovne naloge zavetišča omogočali tudi razvoj središča za obravnavo širše problematike odgovornega skrbništva in dobrobiti hišnih živali in izobraževanje ter usposabljanje mladih strokovnih kadrov in tudi zainteresirane javnosti. 


Idejna zasnova predvideva rušitev dveh obstoječih objektov – zavetišča za živali in uprave ter gradnjo naslednjih objektov: sprejemne in veterinarske ambulante, zavetišča za pse, zavetišča za mačke, upravne stavbe, skladišča, servisnega objekta s čistilno napravo, energetskega prostora ter prostora za odpadke. 
Kapacitete za oskrbo psov se bodo glede na število bivalnih prostorov zmanjšale, vendar se bivalni prostori izboljšujejo in bodo omogočali namestitev tudi več psov skupaj.

Kapacitete mačk se bodo bistveno povečale, saj bomo trenutnih 46 podstandardnih nadomestili z 64 dvojnimi bivalnimi prostori v skladu s standardi. Nove kapacitete bodo omogočale namestitev tudi čez 200 zapuščenih mačk, kot so potrebe zavetišča v zadnjih letih. Izboljšali se bodo servisni prostori s karanteno in veterinarsko ambulanto, ki bodo zagotavljali boljšo oskrbo živali, boljše preprečevanje širjenja kužnih bolezni, varnejše delovne razmere za zaposlene in varnejše okolje za obiskovalce.
Vse skupaj bo tudi omogočalo boljšo organizacijo dela in še boljše storitve za lokalno skupnost, zaradi česar je zavetišče tudi ustanovljeno.
Gradnja bo potekala v dveh fazah. Prva faza, ki zajema gradnjo zavetišča za pse, upravne stavbe, skladišča in servisnega objekta, bo predvidoma končana v sredini leta 2019.
Druga faza zajema gradnjo zavetišča za mačke in objekt s sprejemno ter veterinarsko ambulanto in bo zaključena predvidoma v letu 2020.V teku je še postopek javnega naročila za dobavo in montažo pohištvene in medicinske (veterinarske opreme).
Vrednost pogodbenih del znaša 6,7 milijona evrov z DDV, izvajalec je podjetje ANDE d.o.o.. 
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del