Quantcast
Radio1_v_zivo


VREDNO BRANJA: "Medtem, ko se MI izgubljamo v EKRANU popolnosti, mimo nas BEŽI ŽIVLJENJE!"
Žalostno | 1. 8. 2018 10:06
DOBA INSTAGRAMA: Vse, da bi le dosegli POPOLNOST, ki nam jo servira SPLET! Se strinjaš? DELI s PRIJATELJI!
Ključne besede:     Instagram    fotografije    potovanje    družina    neverjetno    žalostno    realnost    izguba
Fantje so vse bolj pogosto osebni fotografi, ki skrbijo za popolne fotografije!

 

Vsi potujejo in obiskujejo najlepše kraje, vsi imajo popolno postavo, popolno družinsko življenje. Čudovita oblačila, vsak je le v najboljših restavracijah.

Družabna omrežja se širijo kot epidemija. Vsak dan več uporabnikov, vsak dan več vsebin, fotografij itd. Ljudje smo postali odvisni od njih. In če mogoče Facebooku priljubljenost nekoliko upada, pa je zgodba popolnoma drugačna z Instagramom.

Instagram se je razširil po vsem svetu. Kar 81 % mladih odraslih (18 – 24 let) ga uporablja vsak dan. Na Instagramu pa so prikazane samo popolne podobe vsega. Vsi potujejo in obiskujejo najlepše kraje, vsi imajo popolno postavo, popolno družinsko življenje. Čudovita oblačila, vsak je le v najboljših restavracijah. Res je, zunanji opazovalec vse skupaj vidi tako, pa čeprav je mogoče resnica popolnoma drugačna. Turističnih destinacij ne izbiramo več po tem, kam bi res želeli iti, kaj nas res zanima. Odločamo se po načinu, kje bomo lahko naredili najboljšo fotografijo, ki nam bo prinesla največ všečkov, mogoče celo kakšno poslovno priložnost ali slavo na Instagramu. Zvečer se, namesto, da bi preživeli nekaj kvalitetnega časa s prijatelji ali družino, spravimo v posteljo, na kavč, v kavarno in se začnemo ukvarjati s svojim telefonom. Pregledamo vse slike na Instagramu, da nam slučajno ne bi kaj ušlo. Vedeti moramo, kje se nahajajo naši prijatelji, kaj je jedel sosedov Janez, še več. Zanimajo nas življenja zvezdnikov. In potem, ko tako ležiš v svoji mali sobici, v kateri je komaj dovolj prostora za omaro in posteljo, vidiš hiše zvezdnikov, ali pa njihov dopust na jahti, ki je večja od tvoje hiše. In se začneš smiliti sam sebi, kako ubogi si, kako bedno življenje imaš. Potem vidiš fotografijo popolne manekenke in kar naenkrat pomisliš na svoje noge, ki pa niso tako dolge, suhe in popolne, kot so njene. Spet se smiliš sam sebi in odločiš se, da je čas za dieto. Tudi ti si namreč želiš nekoč posneti fotografijo, na kateri boš videti tako popolno. Vidiš tudi fotografije piknikov, nekje v naravi. Hrana na odeji je postavljena tako popolno, da je že skoraj grdo, piko na i pa dodajo še sveže rože, ki jih prav gotovo vsak prinese s seboj na piknik. Ker brez rož piknika sploh ni. In takrat dojameš: »Pa kaj hudiča je tole?« Zakaj gledam te popolne fotografije, ko pa sploh niso resnične?


OBVEZNA fotografija, če si na Šri Lanki! A kako nevarno je lahko to početje? In kaj je pravzaprav smisel fotografije? 

A kljub temu nadaljuješ. Gledaš nekoga, ki se slika na vrhu gore in si misliš: »Kako pridna, jaz pa cele popoldneve ležim, namesto, da bi se gibal/a!« V ozadju vsega tega pa se skriva to, da se je ta oseba skoraj do vrha pripeljala, samo zato, da posname to popolno fotografijo. Ob tem pa ljudje, EGOISTIČNI kot smo, ne pomislimo na neokrnjenost narave, neokrnjenost gora, območij, do katerih pred leti človek še ni imel dostopa, danes pa se povsod zbirajo skupine ljudi, ki iščejo, hrepenijo po fotogeničnih krajih, območjih. Si že kdaj pomislil na to, da si prišel na nek kraj, na hitro pogledal, posnel 100 fotografij, zato, da bo ena zagotovo popolna in kraj spet zapustil? Medtem pa te ni niti malo zanimalo, zakaj je ta kraj, razen tega, da je fotogeničen, sploh zanimiv za obisk? Kakšna je njegova zgodovina?


Slovenska popotnika, ki se na Instagramu predstavljata pod imenom Wejusttravel, sta pa tudi ustanovitelja bloga Povsod je lepo, sta pred nekaj dnevi delila zanimivi fotografiji z Balija. Dve fotografiji, najprej tipična fotografija, ki jo moraš na Baliju "nujno" narediti, nato pa fotografija vrste, v kateri moraš čakati za to popolno fotografijo, zraven pa sta pripisala:

»Ne, to nisem jaz na fotografiji. Ni se mi dalo čakati v vrsti zato, da bi se lahko slikal. Zato slika naključne punce s 57-imi različnimi pozami. Podrsaj levo, da boš videl fotografa, ki vpije: »NASLEDNJI!« in vrsto, ki se skriva pod treho, na levi strani fotografije. Kaj meniš o tem INSTA TURIZMU? Bi čakal v vrsti, da bi dobil svojo fotografijo, pa čeprav veš, da isto fotografijo naredi na tisoče ljudi dnevno? Naju te situacije vedno odvrnejo, počutiva se čudno v tej ZAPAKIRANI REALNOSTI!«
Kar naenkrat nam umre teta in zavemo se, kolikokrat bi lahko šli k njej na kavo, a ni bilo časa, ker smo iskali popolnost. 


In kaj je pri vsem tem najhuje?

Medtem, ko se izgubljamo v ekranu popolnosti, mimo nas teče življenje. Kar naenkrat nam umre teta in zavemo se, kolikokrat bi lahko šli k njej na kavo, a ni bilo časa, ker smo iskali popolnost. Kar naenkrat nam zboli nekdo od staršev in takrat pomisliš na nedelje, ko bi lahko odšel k njim na obisk, ti pa si raje odšel na Ojstrico, da bi posnel popolno fotografijo z Bledom v ozadju. Kar naenkrat postaneš star in zaveš se, da v življenju nisi še ničesar doživel. Vse to samo zato, ker si stalno iskal samo popolnost, ki nam jo ponujajo družabna omrežja!

Kam gre ta svet, kam gremo mi ljudje? ČE SI TO PREBRAL DO KONCA, potem je tu NALOGA ZATE: Danes ZVEČER obišči nekoga, počni nekaj, uživaj življenje! Skušaj vsaj za en dan ignorirati to PRIREJENO popolnost in si vsaj za kratek čas ustvari SVOJO POPOLNOST!

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del