Quantcast
Radio1_v_zivo


Okoliški prebivalci zaskrbljeni zaradi kitajskih načrtov glede mariborskega letališča
| 26. 7. 2018 8:21
S strani države ponovno izključeni
Ključne besede:     letališče    Kitajci    načrti
V vizijo razvoja letališča mora biti  vključeno regijsko prebivalstvo.
V vizijo razvoja letališča mora biti vključeno regijsko prebivalstvo.

V Civilni iniciativi Miklavž se sprašujejo; 
Ali bodo o največji okolski obremenitvi mesta v zgodovini odločali vsi, razen nas občanov? 
 

Kitajski investitorji in njihove lokalne marionete bodo nad mesto Maribor in regijo odvrgli tisoče ton kerozina brez enega samega javnega vprašanja: ali si občani to želimo?

Najbrž se je vse začelo s spremembo naziva, ko je letališče MARIBOR pridobilo drugačno ime. Kakor da se je s tem preselilo nekam daleč. A se ni, letališka steza in objekti so ostali tukaj, kjer so danes. Na območju mesta Maribor. Našega mesta.

Spremenilo se je le to, da o razvoju našega letališča odločajo drugi. Večinoma tisti, ki ne živijo v Mariboru in jim Pohorje ter Drava ne pomenita ničesar, zgolj točko na zemljevidu. Ljudje, ki živimo 200m od ograje letališča, po njihovi definiciji nismo v vplivnem območju. Kajti letalo, ki pristane na stezi, verjetno svoje izpuste in glas zaustavi točno ob žičnati ograji.

Da si kitajski investitorji svoje zamisli razvoja tovornega prometa uresničijo, premetno skrbijo za sprejemanje prostorskih načrtov, dokumentacijo z napakami in predvsem nikogar od občanov ne povabijo k razmisleku o tem, kakšen razvoj letališča bi resnično bil ustrezen za toto naše mesto. Njihove marionete na županskih stolčkih, ministrstvih in strokovnih službah, pri tem pridno nabirajo politične točke in polnijo denarnice.

Občani smo zgroženi in ogorčeni nad tem, da smo s strani države ponovno izključeni iz vseh dejavnosti vezanih na širitev letališča, čeprav se to dogaja na naših dvoriščih.

Ponovno, kot v primeru Magne, nismo lokalni prebivalci seznanjeni z ničemer. Pristojni na državnih institucijah vse delajo po tihem, za našimi hrbti in to očitno z namenom, da se “ne bi imeli časa in možnosti oglasiti". Izvršilna veja oblasti (ki jo volimo ljudje) se vede, kakor da je vse v tej državi njihovo. Da lahko počnejo vse, kar se jim zdi zanimivo. Kakor, da mi ljudje sploh ne obstajamo (razen kadar apelirajo na nas kot potencialne volivce njihovih strank).

A tokrat ne gre le za Skoke, Miklavž, Hoče. Tokrat je pod vprašajem Maribor z okolico. Letala ne bodo izpušnih plinov odvrgla na daljnje vasice dravske doline. Odvrgla ga bodo na Ljudski vrt, Lent, Tabor, Pobrežje, Tezno, Studence, Pekre, Limbuš, Radvanje, Pohorje.

Letališče Edvarda Rusjana je letališče MARIBOR in ne bomo dovolili, da postane onesnaževalec totega lepega mesta. Tega se morajo zavedati tisti, ki brez nas želijo odločati o zraku, ki ga bomo dihali. O hrupu, ki ga bomo prenašali.

Zahtevamo, da je v vizijo razvoja letališča vključeno regijsko prebivalstvo, ki ima pravico končne odločitve o ustreznosti.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del