Quantcast
Radio1_v_zivo


PLAŽA ZRĆE in TOTALN RAZVRAT: Od seksa v javnosti do obiska pekarne in trgovine kar BREZ SPODNJIC
OMG/WTF | 24. 7. 2018 9:23
Ljudje se sprehajajo na pol goli po Novalji in to je postala navada
Ključne besede:     Zrće    plaža    Novalja    Pag    razvrat
Pestro dogajanje ob in v vodi.

Pred kratkim smo pisali o mladeniču in mladenki, ki sta si poletni dan popestrila z vročim dogajanjem na rumeni napihljivi blazini v obliki račke, ki je sprožilo močno neodobravanje in kar nekaj obsojajočih pogledov prisotnih ter kasneje, ko je video zaokrožil, tudi po spletu.

 

Kljub temu, da oblasti na otoku Pag že leta delajo na tem, da bi se razvrat na plaži Zrće in tudi v samem mestu Novalja zmanjšal, se tam še vedno dogajajo divje zabave in pomanjkljivo oblečeni turisti so del poletnega vsakdana. 

 

Plaža Zrće je zelo znana po divjih zabavah, tja pa se pridejo zabavat in sproščat ljudje s celega sveta. Zadnja leta pa so Zrće dobile status kraja, kjer se odvija pravi razvrat. Novinar se je odpravil tja, da bi preveril, kako to "hudo žuranje" vpliva na domačine.


Zvok siren para noč. Nujna medicinska pomoč. Sedim v lokalu kakšnih 10 kilometrov pred Novaljo, lastnik lokala pa mi medtem, ko si briše potno čelo, pravi: "Evo, prišli so Angleži. Začenja se kaos ..."


Industrija zabave

Mislim si, možakar pretirava. Novaljo poznam kar dobro. Ok, lani me res ni bilo tukaj, vendar pa sem prihajam že leta. Ne kot turist, ampak se bolj mimogrede ustavim tukaj za kakšen dan ali dva. V začetku tega tisočletja, ko sem bil v teh "žurerskih letih" sem tudi sam spal v svojem sivem Golfu II, na parkirišču v Zrćah. Ker sem pretiraval s pijačo, sem se moral zadovoljiti s prenočiščem na sovoznikovem sedežu v svojem avtu. To je bilo obdobje, ko je bil Kalypso edini klub v Zrćah, ko še ni bilo ostalih razvratnih klubov. Tukaj smo preživeli veliko večerov v mojih mladih letih.

Tudi kasneje sem se vračal, saj je bila Novalja kraj, kjer si se imel lepo, kjer je bilo sproščeno in kjer si lahko pobegnil od mestnega stresa. Takrat sta veljali dve osnovni pravili za obiskovalce Novalje, in sicer pazi, da ne povoziš ovce na cesti od Zrć do Novalje in da ne pretiravaš s pijačo. In to je bilo to. Danes pa ... ojoj! Pa ne mislim tukaj na Zrće. To ni sporno. Zabava, partiji, norenje ... Industrija zabave tako funkcionira. Toda mesto! Vse se je preselilo tudi v mesto. In tu nastajajo problemi. V mestu je kaos. Dan in noč si obkrožen z nagimi zadnjicami. Pa naj bodo to kopalke ali pa takšne obleke, ki več razkrivajo kot skrivajo. 


Dekleta so v vrtoglavih petah, tangice povlečene nad boke. In tako ena, druga, tretja ... stota, petstota. Povsod po mestu golota, razuzdanost ... V trgovini, na trgu, v restavraciji, v pekarni, pri optiku, na bankomatu, pred kioskom, pri cerkvi. Tudi v trgovini. Poleg otrok, poleg ljudi, ki so v Novaljo prišli na dopust. Vprašam domačine: "In tako je vsak dan?" Skomignejo z rameni. Nelagodno se počutijo. Občutek je, da si v nekem drugem drugem mestu, kjer se prodaja ljubezen, nekje daleč stran od doma ... Ampak nisi, v Novalji si, v malem ribiškem mestecu. Turističnem. Kjer Slovenec z otroki liže sladoled. Tukaj jih je več kot 80 tisoč," so povedali domačini.

Pade noč. In spet isto. Skoraj goli, seveda. Mladenič na cesti. Razbit motor. Leži. Prišla je nujna pomoč. Z druge strani pa še policija. 


Ustavim se, da mu pomagam. Dobro je z njim. Vstane in usede na pločnik. Nekaj ran ima, na srečo si ni poškodoval glave. Nato ga prevzame nujna pomoč. Vse bo OK z njim. Vrnem se v avtomobil in počasi se odpravim proti centru. Potem vidim spet nekoga drugega na motorju, ki vijuga po cesti. Naenkrat vidim, da gre naravnost vame, toda potem nekako uspe poravnati krmilo, v zadnjem trenutku. 


Parkiram avtomobil na prvem parkirišču, kjer je cena ene ure 10 kun. Tu ga bom pustil čez noč, pa kaj, če bom zapravil 120 kun, glavno je, da se umaknem od kaosa. Naprej grem peš. Srečam mimoidoče. Fantje brez majice, dekleta pa imajo samo majice. Takšne se odpravijo ven. Sedem na teraso v lokalu in spet zatulijo sirene. Opazim, da je v bližini ambulanta. 


Naročim si pivo, ura je že polnoč. Spet ista zgodba. Kolone ljudi, pomanjkljivo oblečenih, v tangicah, brez modrčkov, z močnim make-upom hodijo mimo lokala proti centru. Gredo v Zrće.


Visok fant svetlih las, morda star 25 let, povsem zgubljen, v kopalkah. Brez stvari, pride v lokal. Sam je. Brez družbe. Postavi se za šank. Vprašanje je, če tip ve, kje je. Nekaj zamomlja, natakar mu nekaj odgovori, on pa se nato odpravi ven in komaj najde izhod in nato naprej blodi po mestu. "O, moj bog!", komentira nekdo na terasi.


Hudo ti je za tega človeka, saj se mu lahko kaj zgodi. Ampak zdi se, da njega to ne obremenjuje. Ljudje se sprehajajo na pol goli po Novalji in to je postala navada. Če bi se ljudje takšni sprehajali po Londonu ali Münchnu, bi se domačini zagotovo jezili.In kaj sedaj? Kakšna je rešitev? Lahko bi se to rešilo na enostaven način. Na avtobusu, ki pelje v Zrće bi lahko bil napis - po mestu se ne smeš sprehajati brez majice. V mestu sicer so opozorila, ampak ne na veliko mestih. Recimo na Hvaru sem lansko leto videl možakarja, človeka v uniformi, ki je ustavil kopalca brez majice in mu rekel pred vsemi: "T-shirt!" 

Mladenič je pokimal z glavo, oblekel majico in nadaljeval svojo pot. To počasi uvajajo tudi v Novalji, ampak je veliko težje kot drugje, saj so drugje na hrvaški obali veliko bolj kulturni turisti ...

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del