Quantcast
Radio1_v_zivo


Če kupiš LUBENICO, ki je v sredini TAKŠNA, potem jo TAKOJ VRZI PROČ!
Zanimivo | 24. 7. 2018 3:49
Nekaj nasvetov za odličen nakup lubenice!
Ključne besede:     lubenica    nakup    zdrava    zdravje    neverjetno    nasveti    triki    okus    poletje    sadje
To je znak, da lubenica ni zdrava!

Lubenica je definitivno najbolj priljubljen sadež poletja, okusna je, osvežujoča, poleg tega pa ima še kup pozitivnih lastnosti (ki smo jih zate našteli spodaj). A previdno, ko izbiraš svojo lubenico v trgovini. Če vzameš polovico ali četrtino, potem se napačni izbiri lahko izogneš, težje pa je, če kupiš celo lubenico. Včasih se zgodi, da ko jo načnemo, je lubenica v sredini počena. To izgleda nekako takole:


Pogosto se zgodi, da v trgovini dobimo počeno lubenico! 


Če se odločiš, da takšno lubenico kljub temu poješ, potem to lahko resno vpliva na tvoje zdravje. Zakaj? Proizvajalci lubenic se pogosto bojijo slabe letine. Bojijo se, da razmere ne bodo ugodne za rast le teh, zato dodajajo preveč kemikalij. Kmetje, ki se ukvarjajo z gojenjem lubenic uporabljajo kemikalijo, ki se imenuje forklorfenuron. Že ime zveni precej nevarno, kajne? No, v večini razvitih držav je ta kemikalija celo prepovedana, a to ne velja za države, kjer raste večina lubenic, ki jih mi potem kupimo v supermarketu. Kemikalija spada med nevarne kemikalije, ima zelo slab, celo nevaren učinek na okolje in na živali. Seveda so potem lahko posledice nevarne tudi za človeka.

KAKO VEŠ, DA JE BILA V LUBENICO VBRIZGANA NEVARNA KEMIKALIJA?

1. Sadež ne bo imel pravega okusa, pravzaprav sploh ne bo imel okusa. Na zunaj običajno izgleda lep in svetleč.

2. Če lubenica ni lepo rdeča, ampak je bolj svetle, bledo-rdeče barve, potem je raje ne uživaj.

3. Semena v lubenici morajo biti črna. Niti pomisli ne na uživanje LUBENICE, če so semena v njej bele barve.

4. Če so v sredini lubenice razpoke, potem je najbolje, da jo kar takoj vržeš stran.

 

In kako izbrati najboljšo lubenico?

Če ima lubenice del lupine rumen ali celo oranžen, potem je to dober znak, to pomeni, da je kar nekaj časa ležala na tleh. Pomembna je tudi barva lupina. Temno zelena barva pomeni, da je lubenica dobra. Ne sme se pa svetiti. Po lubenici lahko tudi potrkaš in pozorno poslušaš zvok, ki ob tem nastane, če je zvok bolj visok, potem je lubenica primerna za uživanje.


 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del