Quantcast
Radio1_v_zivo


IZOGNI SE GNEČI NA CESTI: To je idealna ura za na pot!
Uporabna vsebina | 19. 7. 2018 12:29
Vsak deseti do štirinajsti slovenski voznik je v zadnjih dveh letih za volanom že zaspal
Ključne besede:     cesta    potovanje    morje    gneča    ura    ponoči    zaspanost    avto    promet    nesreča    dopust
Izberi pravo uro za na pot, da ne bo stresa in nesreč

Večina se želi izogniti gneči na cesti, zato se na potovanje odpravi pozno ponoči ali v zgodnjih jutranjih urah, kar pa ni vedno najboljša ideja, saj je takrat največ prometnih nesreč.

KDAJ NA POT? V soboto zjutraj se je hrvaškim cestam najbolje izogniti (poveča se tudi število turistov iz tujine, ki prečkajo naše prehode) in se na pot odpraviti v petek zvečer. Okoli 15. ure se začne promet proti Hrvaški gostiti, okoli 18. ure pa se ceste nekoliko sprostijo, zato je takrat čas, da se odpraviš na pot.

KDAJ DOMOV? V nedeljo gneča nastane že zjutraj, okoli 10. ure, prav tako  odsvetujejo, da se na pot odpraviš v nedeljo popoldne (po kosilu). Najbolje se je vračati pozno zvečer, a ne prepozno - po 18. uri. 


Pravo uro na pot, da ne bo zastojev in gneče

Statistično gledano se največ hudih prometnih nesreč zgodi pozno ponoči, saj je veliko voznikov za volanom zaspanih, vsak deseti do štirinajsti slovenski voznik pa je v zadnjih dveh letih za volanom že zaspal. 

Kdaj je vožnja najbolj tvegana? Če spiš manj kot 6 ur, imaš slabo kakovost spanca in se že dolgo nisi dobro naspal. Kriv je tudi hiter tempo življenja, premalo časa za popoldansko spanje, zgodnje vstajanje in pozno odhajane v posteljo, stres na šihtu in podobno.

Prometne nesreče, ko ljudje zaspijo za volanom se dogajajo med 2. in 6. uro zjutraj in med 14. in 16. uro popoldne, ko se utrujeni vračamo iz službe. 


Nočna vožnja torej poveča tveganje za nesrečo od 5x do 6x bolj, saj so to ure, ko so naši možgani manj budni in pripralvjeni že naspanje

Znak zaspanosti za volanom: Utrujen in zaspan voznik vse bolj togo usmerja pogled na vozišče, prezre napise na cesti, prometne znake za izvoz/obvoz, gre prepročasi ali prehitro, težko vzdružje smer vožnje, vijuga, čuti, da so mu veke vse težje, roke mehke in kljub temu da ima odprte oči, se lahko zgodi da ga ''zmanjka''.

Če začutiš, da se te med vožnjo loteva spanec, takoj ustavi vozilo na primernem mestu in spij kavo, ali pa raje odspi 15 - 20 minut. Bolje priti pozno na cilj, kot povzročiti nesrečo in ogorožati sebe ter življenje drugih.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del