Quantcast
Radio1_v_zivo


UKC Ljubljana z novo opremo za prevoze kritično bolnih otrok
| 13. 7. 2018 5:17
Oprema za prevoze kritično bolnih otrok bo olajšala in omogočila še bolj varne prevoze s helikopterji Slovenske vojske in Slovenske policije
Ključne besede:     UKC Ljubljana    oprema    otroci    kritično bolni    helikopter
V UKC Ljubljana so prevzeli opremo za medbolnišnični transport kritično bolnih novorojencev, dojenčkov in otrok

V UKC Ljubljana so prevzeli opremo za prevoze kritično bolnih otrok, ki bo olajšala in omogočila še bolj varne prevoze s helikopterji Slovenske vojske in Slovenske policije. Sredstva za nakup opreme za prevoze kritično bolnih otrok je zagotovilo Ministrstvo za zdravje RS. Vrednost naložbe je 1.149.824,00 evra z DDV.

S postopkom javnega naročila v dveh sklopih so pridobili dva transportna inkubatorska sistema, dva sistema bolniških nosil z opremo, štiri samodejno zložljive transportne vozičke z dvema sprejemnima postajama, dvanajst ročno zložljivih transportnih vozičkov in dva defibrilatorja. Sledita še dve namenski reševalni vozili, katerih dobava je predvidena v letu 2019. Omenjena oprema p
redstavlja osnovo za širitev dejavnosti in bo po 42 letih uspešnega dela znatno pripomogla k izboljšanju varnosti in kakovosti zdravstvene obravnave otrok.

Medbolnišnični transport kritično bolnega novorojenca in dojenčka v Sloveniji poteka že od leta 1976 z reševalnim avtomobilom in od leta 1978 tudi s helikopterjem. Organiziran je s strani Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. V tem času je bilo prepeljanih več kot 7000 novorojencev in dojenčkov iz 14 slovenskih porodnišnic in otroških oddelkov. Med naštetimi je tudi nekaj nujnih transportov otrok s poslabšanjem zdravstvenega stanja, ki so zaradi kronične bolezni priključeni na aparat za umetno predihavanje na svojem domu in so bili zdravljeni na Kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike.

Približno 50 odstotkov prepeljanih novorojencev in dojenčkov je sprejetih na Oddelku za intenzivno terapijo otrok Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike. Preostali so sprejeti v Enoti za intenzivno nego in terapijo novorojencev Kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološka klinika ter na Kliničnem oddelku za neonatologijo Pediatrične klinika.

Medbolnišnični transport predstavlja stres tako za otroka kot transportno ekipo, saj se kljub dobri primarni oskrbi lahko otrokovo stanje hitro poslabša. Takrat je potrebno hitro ukrepanje usposobljene transportne ekipe, ki jo sestavljata zdravnik pediater in diplomirana medicinska sestra. Ekipa je v stalni pripravljenosti 24 ur na dan vse dni v letu.
Nabava nove opreme za medbolnišnični transport kritično bolnih novorojencev, dojenčkov in otrok do 14. leta starosti je velika pridobitev za celotno področje Republike Slovenije.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del