Quantcast
Radio1_v_zivo


Jezero bodo povezali z mestnim središčem
| 10. 7. 2018 11:52
Središče Ptuja bo spet dobilo vstopno-izstopno mesto na Dravi
Ključne besede:     Drava    Ptuj    Ptujsko jezero    središče    Markovci
 Ptuj
Vstopno-izstopno mesto na Dravi bo omogočilo povezavo Ptujskega jezera s središčem Ptuja.

Ptujska občina je v sodelovanju z občino Markovci začela  z gradnjo  vstopno-izstopnega mesta Ribič na Dravi v starem mestnem jedru. Kot poudarjajo na občini, bodo s tem Ptujsko jezero povezali z mestnim središčem, kar je del širših načrtov, namenjenih oživitvi in razvoju jezera s privlačnimi športnimi, turističnimi in rekreativnimi vsebinami.


V obeh občinah, ki se raztezata ob Ptujskem jezeru, želijo v prihodnje še bolj intenzivno podpreti razvoj športnih, turističnih in rekreacijskih vsebin na celotnem območju največjega slovenske umetne vodne površine. Ker želijo, da bi ta postala privlačna točka za različne ciljne skupine gostov, turistov in športnikov iz Slovenije in tujine, sta se skupaj odločili za gradnjo vstopno-izstopnega mesta pri gostišču Ribič. To bo omogočalo plutje ladjice, ki bo prevažala potnike z desnega na levi breg Drave in do pristanišča Ranca ter vstopno-izstopnega mesta Zabovci.


Vrednost investicije je dobrih 110.000 evrov. Ptujska občina bo zagotovila dobrih 80 odstotkov denarja, Markovci bodo dodali preostalo petino.
Naložba predvideva 27 metrov dolgo vstopno-izstopno mesto, ki je zasnovano kot plavajoči pomol, pritrjen na obrežje. Dostop do pomola bo urejen po gibljivem mostičku, ki se bo prilagajal višini gladine vode oziroma pomola. Mostiček bo stal na mestu sedanjih vrat v protipoplavnem zidu, naložbo pa bodo zaključili predvidoma konec septembra.Z novo vodno povezavo med levim in desnim bregom Drave bodo hkrati poskrbeli tudi za povezavo med najpomembnejšimi turističnimi vsebinami na Ptuju - med bogato kulturno dediščino starega mestnega jedra in termalno-zdraviliškega kompleksa z igriščem za golf, pa tudi med Ranco ter Zabovci in toplicami.Na Ptuju so sicer do leta 2012 na mestu, kjer bo zdaj nastalo novo vstopno-izstopno mesto, za pristajanje plovil uporabljali stari mestni pomol, ki pa je bil uničen v velikih poplavah novembra 2012. Mesto je tako ostalo brez ključne točke za pristajanje v starem mestnem jedru.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del