Quantcast
Radio1_v_zivo


Po Celju s kolesom
| 10. 7. 2018 10:22
V Celju bodo vzpostavili sistem »parkiraj avto in prestopi na kolo«
Ključne besede:     Celje    parkiranje    avtomobili    kolo
 kolo
Kdor bo parkiral pri železniški postaji, bo s plačano parkirnino imel zastonj izposojo kolesa ali vožnjo z avtobusom.

V Celju, na območju med Savinjo in železniško postajo, ob Ulici XIV. divizije, bodo prihodnje leto vzpostavili sistem Park & Ride oz. »parkiraj avto in prestopi na kolo«. Gre za sistem, ki je drugod po svetu že dobro poznan, saj zmanjšuje prometne težave po mestnih središčih.


 

Projekt predvideva izgradnjo 35 parkirnih mest za avtomobile. Zraven bodo štiri parkirišča za motorna kolesa, 16 stojal za navadna, mehanska kolesa in plato s stojali za deset električnih koles. Na parkirišču bodo zgradili tudi varovano pokrito kolesarnico za pet koles in osem parkirnih mest za avtodome, kjer bo vsa potrebna oprema.


 

„Uvoz oziroma izvoz na parkirišče – gre za območje na južnem robu celjske železniške postaje, kjer smo lani porušili stare in povsem dotrajane garaže, bo ostal na istem mestu kot je sedaj. Ohranili bomo vsa drevesa, ki rastejo vzdolž brežine Savinje in zasadili še nov, enojni drevored, tako da bo območje zeleno in za uporabnike, ki bodo imeli pogled na Stari grad Celje, zelo privlačno. Sistem »parkiraj avto in prestopi na kolo« ima veliko prednosti. Voznikom omogoča, da cenovno ugodno parkirajo avtomobil in pot do želenega cilja, torej do službe, muzejev, tržnice, turističnih znamenitosti, gostilne ali javnih ustanov, nadaljujejo s kolesom. Na tak način se v mestu zmanjša promet in s tem zagotovi boljši zrak. Manj je tudi hrupa. Kolesarjenje že nekaj časa ni več samo rekreacijska dejavnost, temveč se vse bolj uveljavlja kot vsakdanje sredstvo za premagovanje razdalj. Je poceni, prijazno naravi, zdravo in v primerih, ko so na cesti prometni zastoji, tudi hitrejše,“ je povedal Miran Gaberšek iz celjske občine.


 

Za uporabnike sistema bodo pripravili tudi cenejšo ceno parkiranja na tem območju, v ceno pa bo nato všteta še izposoja kolesa ali uporaba mestnega avtobusa. „Zdaj je potrebno na tem območju za cel dan parkiranja plačati 2,5 evra, po vzpostavitvi sistema bo cena polovico nižja,“ je še dodal Gaberšek.

 

Na podlagi projektantskih predračunov je vrednost naložbe ocenjena na nekaj več kot 358.000 evrov, od tega na občini računajo na 85 odstotkov evropskih sredstev.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del