Quantcast
Radio1_v_zivo


Novost na Šmartinskem jezeru
| 4. 7. 2018 13:23
Na Šmartinskem jezeru bodo uredili Zeleno raziskovalnico
Ključne besede:     Šmartinsko jezero    Zelena raziskovalnica    Viktor Kranjc    otroci
 jezero
Viktor Kranjc, ki ima kmetijo ob Šmartinskem jezeru, bo v svojem gozdu postavil raziskovalnico.

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so celjski občini odobrili  nekaj manj kot 21 tisoč evrov za vzpostavitev Zelene raziskovalnice na prostem. Gre za nepovratna sredstva, ki jih Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja namenja za projekte, ki spodbujajo trajnostni razvoj podeželja.

 

 

V projektu bodo sodelovali Zavod Celeia Celje, ki bo poskrbel za promocijo, in Viktor Kranjc, ki  ima kmetijo ob Šmartinskem jezeru in je v svojem gozdu pripravljen postaviti raziskovalnico, na travniku pa igralnico. Otroci bodo v gozdu s pomočjo zemljevida in raziskovalne knjižice na različnih lokacijah iskali živali in rastline, ki so značilne za to območje. Ob tem pa se bodo še veliko naučili. Izvedeli bodo, kako pomembno je ohranjati biološko raznovrstnost na območju Šmartinskega jezera in kako lahko tudi sami, s svojim odgovornim ravnanjem, prispevajo k zmanjšanju onesnaževanja zraka, zemlje in vode.

 

Viktor Kranjc bo Zeleno raziskovalnico začel urejati jeseni, odprl pa naj bi jo maja ali junija prihodnje leto. Posebno pozornost bo namenil otrokom s posebnimi potrebami. Prepričan je, da projekt ne bo zanimiv samo za mlade družine z otroci, ampak tudi za organizirane šolske in vrtčevske  skupine. Ker pričakuje tudi turiste iz tujine, bo zeleno raziskovalnico opremil z navodili in gradivom v tujih jezikih. Otroci bodo imeli na travniku ob jezeru  na voljo še igralnico z naravnimi elementi.

  

Šmartinsko jezero je zanimiva rekreacijska, športna in turistična točka, ki vsako leto privablja več obiskovalcev. Pred leti so od cerkve Sv. Duha v Novi vasi do jezera zgradili  pešpot s kolesarsko stezo, ob jezeru pa sprehajalne poti, tako da je Šmartinsko jezero zelo privlačno za kolesarje, pohodnike, sprehajalce in družine. Pri čolnarni Muzelj si je mogoče sposoditi čoln, kajak, sup in pedolin, zanimivo pa je tudi območje ob pregradi, ki je predvideno za doživljajski center in kjer sta že zdaj otroško igrišče in kavarna Brkati som.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del