Radio1_v_zivo


11. Celje Fokus
| 29. 6. 2018 11:29
Zavod Fokus poudarja odnos do avtorske fotografije
Ključne besede:     Celje    razatava    fotografije
 Fotografsko delavnico kreativne studijske fotografije bo vodil že znani mentor Celje Fokus Klemen Razinger.
Fotografsko delavnico kreativne studijske fotografije bo vodil že znani mentor Celje Fokus Klemen Razinger.

V Celju se je  z odprtjem fotografske razstave Invisible fireworks nemške ustvarjalke Ine Niehoff začel  11. Celje Fokus 2018, ki bo potekal do sobote. Organizatorji iz Zavoda Fokus sledijo osnovni zamisli o poudarjanju pomena kreativne avtorske fotografije, ki je v poplavi najrazličnejših podob v digitalni dobi toliko bolj ključna.

Zavod Fokus poudarja odnos do avtorske fotografije ter ustvarjanja fotografskih zgodb, ki presegajo zmožnost ustvarjanja naključnih posameznih kakovostnih fotografij. To je osnovna zamisel tudi pri oblikovanju programa, v katerem skušajo obiskovalcem ponuditi drugačna, v slovenskem prostoru manj opažena dela.

Poleg razstave Ine Niehoff v Likovnem salonu Celje so se zaradi dobrega lanskega odziva obiskovalcev organizatorji tudi letos odločili za t.i. Art Crawl, v katerem projicirajo fotografije na fasade stavb celjskega mestnega središča. Fotografska delavnica se letos osredotoča na kreativno fotografiranje v studiu, dogajanje pa bodo sklenili s skupinsko razstavo danes aktualnih fotoknjig in fotozinov.

Na Art Crawlu se bodo predstavili skupina Fotosfera, Urška Premik, Nika Furlani, Tomasso Lizul in Muzej novejše zgodovine Celje s fotografijami Josipa Pelikana. Zadnja projekcija bo v Celjskem mladinskem centru.

Fotografsko delavnico kreativne studijske fotografije bo vodil že znani mentor Celje Fokus Klemen Razinger. Udeležencem bodo predstavili osnove studijske fotografije, seznanili se bodo s studijsko opremo in se preizkusili v fotografiranju na konkretnih primerih.

Letošnji Fokus 2018 bodo končali s skupinsko razstavo Fotoknjiga in fotozin, kjer sodeluje skoraj 30 ustvarjalcev. "Razstava je pregled produkcije fotoknjig in fotozinov v Sloveniji v preteklih petih letih. Njena živahnost in raznolikost kažeta na razumevanje medija fotoknjige in fotozina kot prostora avtonomnega avtorskega izražanja in izjavljanja. V tem je bistven nosilec sporočila fotografija, danes eden najbolj razširjenih in populariziranih medijev, ki pa ga zaradi domnevno očitne neposrednosti tudi najlažje spregledamo," je dejala kustosinja Jasna Jernejšek.