Quantcast
Radio1_v_zivo


HRVAŠKI par je na poroki ŠOKIRAL prisotne: Poglej, kaj sta storila s PRIIMKOM
WOW | 27. 6. 2018 12:01
Izbrala sta povsem drug priimek
Ključne besede:     poroka    priimek    tradicija
Mladoporočenca sta stopila korak stran od tradicije.

Sunčana in Dino sta mladoporočenca iz Hrvaške, ki sta se odločila za zanimivo potezo ob poroki. Če danes še vedno v večini primerov velja, da je ženska tista, ki ob poroki prevzame moški priimek, ali pa obdrži oba, sta šla zakonca korak vstran od tradicije. Izbrala sta povsem drug priimek. Po novem se oba pišeta More. (o.p. hrvaško za morje)

 
"Veliko sva se pogovarjala o tem, kateri priimek bi Snežana imela po poroki. Svojega, mojega, oba? Odkar pomnim, sem mnenja, da je enakopravnost med spoloma zelo pomembna, zato ne vidim enega samega pametnega razloga, zakaj bi morala ženska prevzeti priimek partnerja. Enako velja za obratno situacijo. To mi deluje tako, kot da se nekdo samo priključi k prvemu. Glede na to, da sva začela povsem novo, skupno življenje, se mi zdi odlična ideja, le tega začeti s povsem novim priimkom, ki bo obema všeč. Sprva sva se želela pisati "prezime" (o.p. hrvaško za priimek), povsem iz zafrkancije, pa se nama je zdelo, da bi utegnila imeti težave na matičnem uradu. Ker je moj Sunčana zelo aktivna na področju okoljevarstva in oba obožujeva morje, sva se odločila za priimek More. Sedaj sva gospod in gospa More. Mislim, da je tretji priimek v zakonu povsem ustrezna odločitev," je povedal Dino.

 

 

Dino je sicer igralec iz Zagreba, ukvarja pa se tudi z glasbo, izdal je že tri albume. Obenem deluje tudi kot turistični vodič, v prostem času pa sinhronizira risanke. Sunčana je inštruktorica plesa ob drogu, modna oblikovalka ter aktivistka.

 

Družina in prijatelji so njuno odločitev sprejeli mešanih občutkov, našlo se je tudi nekaj takšnih, na primer Sunčanina mama, ki prisega na tradicijo in ji ideja o tretjem priimku ni bila všeč. Nekaj začudenih pogledov sta dobila tudi na matičnem uradu, ampak sta se vsemu le še bolj nasmejala.

 
Kaj pravi Sunčana?

"Moja mama je malce bolj tradicionalna, zato si želi, da bi bila tudi jaz, kot sama pravi, malce bolj "normalna", ampak me vseeno podpira pri vseh mojih odbitih idejah, ki jih je bilo v zadnjem desetletju kar precej. Verjamem v to, da smo vsi dovolj odrasli, da sprejemamo lastne odločitve. In če je paru všeč ideja o tretjem priimku, zakaj pa ne. Če je drugemu paru všeč tradicionalni pristop, pa naj se odloči za tistega. Kdo smo mi, da bi solili pamet? Midva sva srečna, da sva se našla in začela skupno pot, in če je to z novim priimkom, toliko bolje." je zaključila Sunčana.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del