Quantcast
Radio1_v_zivo


Akcija je končana
| 22. 6. 2018 10:00
Premaze, olja, baterije in druge nevarne odpadke so spravili na varno
Ključne besede:     Simbio    nevarni odpadki    Šentjur    električna oprema
 nebarni odpadki
Največ nevarnih odpadkov so zbrali v Šentjurju.

V 12 občinah na Celjskem je družba Simbio v sklopu akcije zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na varno spravila dobrih 24 ton nevarnih odpadkov. Največ so jih med akcijo oddali v Šentjurju, najmanj pa na Dobrni.

 

Šentjurčani so prispevali k celotni količini več kot četrtino vseh zbranih odpadkov, to je 6348 kg, v skoraj 10-krat manjši občini Dobrni pa so zbrali 345 kg. Če je v zadnjih letih po teži prevladovala odpadna električna in elektronska oprema, je bila tokrat ta tradicija prekinjena. Največ je bilo namreč zbranih premazov, lepil in smol, ki vsebujejo nevarne snovi, in sicer skupaj kar 3966 kg, pri čemer so največ tovrstnih odpadkov prinesli k premičnemu zabojniku Celjani. Drugo mesto si po količini delijo olja, in sicer motorna olja (3885 kg) in jedilna olja in maščobe (3884 kg).Električne in elektronske opreme so letos zbrali manj, komaj 3345 kg, medtem ko jih je bilo lani za primerjavo zbranih kar 19 ton. »Večkrat smo pozvali občane, da večje kose odpadne električne opreme, kot so televizorji, hladilniki in skrinje, pripeljejo sami do zbirnih centrov in veseli smo, da so to upoštevali. K veliki teži v preteklosti pa je prispevalo tudi dejstvo, da so ljudje oddajali stare analogne televizorje, ki so bili zelo težki,« je povedal Tadej Ferlež s Simbia.

 

Veliko je tudi zavrženih čistil (842 kg), pesticidov (650 kg), baterij (623 kg), topil (550 kg), prišil (550 kg) in zdravil (446 kg).

 

Vse te nevarne odpadke bodo v Simbiu predali specializirani organizaciji, registrirani za zbiranje in odstranjevanje nevarnih odpadkov. Nova akcija zbiranja nevarnih odpadkov bo ponovno jeseni, do takrat pa lahko ljudje nevarne odpadke iz gospodinjstev pripeljejo v zbirne centre Simbia. Poleg tega lahko odpadne baterije ali akumulatorje prepustijo distributerjem (trgovinam) in proizvajalcem le-teh, zdravila lekarnam, električno in elektronsko opremo pa prepustijo ob nakupu nove na prodajnem mestu (v primeru enakovrednega izdelka).

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del