Quantcast
Radio1_v_zivo


Po spletu kroži posnetek, ki NAVDUŠUJE! A POZOR! Nikoli NE SMEŠ narediti tega, saj so posledice lahko prehude!
Uporabna vsebina | 13. 6. 2018 4:13
Klopa ne smeš nikoli odstraniti z oljem!
Ključne besede:     klop    ugriz    odstranjevanje    olje    strup    prepovedano    pravilno    narobe    telo    bolezen    posnetek    meta    pinceta
Na klopa nikoli ne dajaj olja, mazila ali česarkoli s čimer ga zadušiš!

Sezona klopov je tu in čas, ko je treba svoje telo pregledati bolj natančno, sploh, če si dan preživel v bližini gozda ali njegovi okolici. Vsi vemo, kako nevarni so klopi in kakšne so posledice njegovega ugriza, če ne ukrepamo dovolj hitro. 

A previdno!
Odstranjevanje klopa ni tako enostavno in hitro, kot prikazuje posnetek, ki se je pojavil v javnosti. Ženska na posnetku namreč pokaže sila preprosto metodo, kako v manj kot 20 sekundah odstraniti klopa, brez, da bi uporabila pinceto. Nanj zlije olje z vonjem poprove mete in brez težav klopa odstrani ali bolje rečeno, se je ta odstranil kar sam od sebe. Pa je res ravnala prav? NIKAKOR!


Olje z vonjem poprove mete odganja insekte, nikar pa z njim ne mažite kože takrat, ko je nanjo prisesan klop!

Na klopa nikoli ne dajemo olja!

Na mesto, kjer se je ''zasadil'' klop, nikoli in nikdar ne dajemo vode, olja ali kreme. Zakaj? Klop, ki je prisesan na kožo, se zaradi tega zaduši in še isti trenutek iz sebe spusti vso količino strupa ter jo vbrizga v tvoje telo. Čeprav klop takoj umre in odpade s kože, to še ne pomeni, da te predtem ni okužil.

Že res, da so nekoč klope iz kože odstranjevali tako, da so nanj kanili kapljico olja, nato pa mesto vboda polkrožno masirali ali pustili, da se gostitelj napije olja in izvleče rilček iz kože. Tega nikar ne počni več, kajti ko se prične klop boriti za zrak, lahko v telo vbrizga še večjo količino strupa.


Klopa vedno odstrani s pinceto! Primeš ga čim bližje mestu vboda in nato s krožnimi gibi previdno izvlečeš ven

Vsak klop ni kužen, a je prav, da se zavedamo, kako nevarne bolezni prenašajo. V Sloveniji je najpogostejši klopni meningoencefalitis in borelioza lyme, ki lahko ob neprimernem zdravljenju povzročita nemalo težav, v najhujšem primeru tudi smrt.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del