Radio1_v_zivo


Okrasna RASTLINA pokončala petletnega dečka! Doma jo ima ogromno Slovencev, ki ne vedo, kako STRUPENA je
OMG/WTF | 29. 5. 2018 9:51
Med igro zaužil rastlino in umrl
Ključne besede:     difenbahija    smrt    nevarno    rastlina    dom    roža    strupeno    deček    petletnik    zaužitje    slovenci    okras
5-letnik zaužil delček rastline in umrl

Difenbahija je priljubljena listnata lončnica, ki jo pogosto zasledimo v domovih Slovencev. Ko je po spletu zaokrožila novica, da je zaradi nje umrl deček, pa se je marsikomu zataknilo, ko se je ozrl v kot svoje sobe in jo tam zagledal.Zgodba govori o petletnem Estebanu, ki mu je med igro nenadoma postalo izredno slabo. Mama je sprva mislila, da gre za želodčne težave, čez nekaj trenutkov pa so se pojavili še drugi simptomi. V obraz je postajal vedno bolj vijoličen, začel je težko dihati, zato ga je nemudoma odpeljala v bolnišnico. Krvni izvidi so pokazali, da se je zastrupil s sobno rastlino. Deček je med igro namreč pojedel delček te strupene rastline in v roku 30 minut umrl. 

Je res možno, da zaradi zaužitja nastopi tako hitra smrt?

Difenbahija kopiči v vakuolah posebnih celic kristale kalcijevega oksalata, ki so podobni kristalnim mikado paličicam. Take celice lahko ob poškodbi rastlinskega tkiva (če žival ali človek ugrizne vanj) izstrelijo te kristalne paličice v usta in grlo živali ali človeka. Grlo oteče in to lahko vodi v zadušitev ali celo smrt. pojasni.

*Vakuole so celični organeli, obdani s celično membrano, v nekaterih evkariontskih celicah. Sestava celičnega soka je odvisna od razvojnega stadija in funkcije celice.Velja pa vedeti, da zastrupitve z navadno difenbahijo niso tako hude (obstaja več vrst teh rastlin) in pri zaužitju običajno pride le do rdečice, bolečine v grlu, slinjenja in so smrtni primeri izredno redki. 

Če se res zgodi, da ta rastlina pride v stik z jezikom, ta začne boleti, občutek je podoben pikanju. Žival, ki bi pomotoma zaužila tovrstno rastlino (bodisi pes ali mačka) naj bi še pravočasno odnehala, medtem, ko otrok prepozno ugotovi, da je nekaj narobe. 

Če so pri hiši otroci, je tovrstne strupene rastline dobro izogibati in jih nikakor imeti na tleh.