Quantcast
Radio1_v_zivo


Protest zaradi ceste
| 28. 5. 2018 12:40
Ptujčani so s protestom opozorili na neznosne razmere ob Ormoški cesti
Ključne besede:     Protest    Ptuj    Ormoška cesta    Jezero    Spuhlja
 cesta
Prebivalci imajo dovolj tovornega prometa ob Ormoški cesti.

Približno 300 prebivalcev z območja ptujskih mestnih četrti Jezero in Spuhlja, ki so se povezali v civilno pobudo, je včeraj malo pred 22. uro s protestom in občasnimi zaporami opozorilo na po njihovem neznosno življenje ob državni Ormoški cesti. Od države so zahtevali takojšnji začetek aktivnosti za gradnjo južne obvoznice.


Nezadovoljni krajani ob omenjeni precej prometni cesti so se za pozno uro protesta odločili, ker so za njih prav nedeljski večeri najbolj nemirni. Takrat se namreč sprosti promet tovornih vozil, ki se nato večinoma z mejnih prehodov s Hrvaško vsaj do polnoči valijo mimo njihovih hiš ter se tako izogibajo avtocesti.Ker je direkcija za infrastrukturo napovedala rekonstrukcijo ceste, se v civilni pobudi bojijo, da gre za širitev ceste, po kateri želi država pozneje speljati promet z bodoče hitre ceste Ormož-Ptuj, saj trasa drugega dela ceste do priključka na avtocestni križ še ni določena. To bi za njih, pa tudi za prebivalce občine Markovci, pomenilo še večjo obremenjenost ceste, kjer dnevno že zdaj naštejejo vsaj tisoč tovornih vozil.
Kljub več obljubam lokalnim skupnostim prometna študija celotne trase hitre ceste doslej še ni bila predstavljena. Protestnike je prišel podpret tudi ptujski župan Miran Senčar, ki je tudi napovedal sestanek z odgovornimi v naslednjem tednu, ko naj bi si ti prišli pogledat predlagano traso južne obvoznice. Na državo je sicer že pred časom naslovil zahtevo za začetek postopkov za gradnjo, pri tem pa očital vrsto neprimernih rešitev pri načrtovani obnovi Ormoške ceste, ki bi še dodatno poslabšale kakovost življenja ljudi ob tej s tranzitom obremenjeni državni cesti.
Med rešitvami, ki lahko takoj razbremeni naselja ob cesti, na občini podpirajo prepoved tovornega prometa na mejnih prehodih Zavrč in Središče ob Dravi ter njegovo preusmeritev na večje mejne prehode in avtocesto.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del