Quantcast
Radio1_v_zivo


Logatec: 200 novih delovnih mest
| 17. 5. 2018 17:51
Lonstroffova tovarna na mestu opuščenega logaškega podjetja KLI naj bi začela obratovati aprila 2019
Ključne besede:     lonstroff    sumitomo    cerar    smc    logatec
Fotografija: Andrej Korenč
Minister Počivavšek, premier Cerar in predsednik uprave skupine Sumitomo Ikeda. Fotografija: Andrej Korenč

Logatec, 17. maja - Švicarska družba Lonstroff, ki je v lasti japonske Sumitomo Rubber Industries, je danes v Logatcu simbolično začela s postavitvijo obrata za proizvodnjo medicinskih elastomerov. Vsa dovoljenja pričakujejo do konca meseca, proizvodnja v tovarni, kjer naj bi delo dobilo 180 ljudi, pa naj bi stekla aprila prihodnje leto.


Začetek gradnje na opuščenem delu industrijske cone v Logatcu, na območju nekdanje tovarne KLI Logatec, so obeležili s posaditvijo dreves, japonske češnje in slovenske lipe.


"Ponosen sem, da bo naša investicija prva začetna investicija na takšnem industrijskem območju v Sloveniji," je dejal predsednik in glavni izvršni direktor Sumitomo Rubber Industries Ikujji Ikeda. Današnji dogodek je označil za enega pomembnih mejnikov te investicije Lontroffa, ki je po njegovih besedah zahtevna, za to, da so danes lahko obeležili začetek gradnje, pa so morali rešiti številne izzive.


Premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar je dejal, da bo tovarna medicinskih elastomerov pomembna nova pridobitev za Logatec in celotno Slovenijo. Visokotehnološke investicije, kakšni sta tudi Hitachijeva v okviru projekta Nedo in Yaskawina v Kočevju, prinašajo visoko dodano vrednost in imajo multiplikativne učinke na gospodarsko rast, je poudaril in dodal, da bo tudi opuščeno industrijsko območje dobilo novo podobo. Ocenil je, da bo kombinacija švicarsko-japonsko-slovenskega odnosa do dela zagotovila uspeh na svetovnem trgu.


Investitor sicer še nima okoljevarstvenega soglasja, ki je pogoj za gradbeno dovoljenje. Kot je danes na srečanju z novinarji v Ljubljani povedal Peter Weber, ki vodi Lonstroffovo slovensko podružnico, so morali vlogo za okoljevarstveno soglasje dopolnjevati, nazadnje so dopolnitve predložili pred dvema dnevoma, sedaj pa čakajo le še na uradno potrditev. Pričakujejo, da bodo okoljevarstveno soglasje in nato gradbeno dovoljenje dobili do konca meseca.


Proizvodnja v tovarni v Logatcu, katere vrednost bo 48 milijonov evrov, pri čemer bo država zagotovila do 10 odstotkov spodbude, bo po načrtih stekla aprila prihodnje delo, delo bo dobilo okoli 180 ljudi.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - predsedniške volitve | Volilna pravila - lokalne volitve | Seznam predvajanih del