Quantcast
Radio1_v_zivo


Kranjski kriminalisti so preiskali sume prirejanja več prometnih nesreč na območju Kranja
| 23. 4. 2018 10:37
Osumljenim je bilo izvrševanje kaznivih dejanj sredstvo za preživljanje in lagodno življenje.
Ključne besede:     policija    kazenska ovadba    prometne nesreče    prirejanje
Kranjski kriminalisti so kazensko ovadili osem oseb, ki jih sumijo prirejanja prometnih nesreč

Kranjski  kriminalisti  so s podajo kazenske ovadbe za osem oseb zaključili kriminalistično  preiskavo,  v  kateri  so  utemeljili  sume prirejanja več prometnih  nesreč  na  območju  Kranja.  V  kaznivih  dejanjih  je  šlo  za izvrševanje   goljufij  in  ponarejanja  listin  na  škodo  zavarovalnic  z namernimi  trčenji,  ki  so  bila  prikazana kot dejanske prometne nesreče.
Povzročena  škoda  zavarovalnicam  iz naslova odškodninskih zahtevkov znaša približno 85.000 eurov, še okoli 43.000 eurov odškodnin pa so zavarovalnice še pred izplačilom zadržale zaradi suma goljufij.
Šest  organizatorjev in dva fizioterapevta so utemeljeno osumljeni, da so v letih  2015  in  2016  na  škodo več zavarovalnic z lažnim prikazovanjem in prikrivanjem   dejanskih   okoliščin  na  območju  Kranja  priredili  sedem prometnih nesreč ter o teh nesrečah ponarejali zdravniško dokumentacijo, da bi  ustvarili  in  tudi  so  ustvarili  pogoje  za  uveljavljanje  denarnih zahtevkov  pri  zavarovalnicah.  Odškodnine  so  bile povezane s povzročeno škodo na vozilih zaradi trčenj in za simulirane telesne poškodbe.
Kazniva  dejanja  so  se  izvrševala  zelo  metodično ter z deljenjem točno določenih  in  realnih  vlog.  Po  dva organizatorja sta za vsako od sedmih prometnih nesreč priskrbela po dve starejši vozili, dva voznika in običajno še  po šest figurantov, ki so bili za plačilo manjše »nagrade« v prirejenih okoliščinah pripravljeni sodelovati v prometni nesreči.
Voznika  sta z običajnimi vozili vedno zvečer in na krajih, kjer ni večjega prometa,  najprej  sama namerno trčila, po dejanju pa sta kraj zapustila in ga prepustila figurantom, ki so bili v bližini in so prevzeli vloge voznika in  potnikov. Situacije na kraju in ob prijavah so bile identične dejanskim nesrečam.  Zato  so  policisti  na kraju opravili ogled in vodili postopek. Prič zaradi lokacije nesreče in ure nikoli ni bilo.
V  vseh sedmih primerih so figuranti dogodke prijavili kot prometne nesreče z materialno škodo, vendar je to veljalo samo do odhoda policistov s kraja. Organizatorja  sta  se  po  postopku  namreč  vrnila  na kraj in vsak svoje figurante  odpeljala  v  različne  zdravstvene  ustanove,  kjer  so hlinili različne in vnaprej dogovorjene telesne poškodbe. »Zdravljenje«  lažnih poškodb je potekalo tudi s fizioterapijo pri izbranem fizioterapevtu  ter  po  sistemu  preskakovanja  čakalnih vrst in fiktivnih vpisov  obravnav.  Nekateri figuranti so se fizioterapije za lažne poškodbe tudi dejansko udeležili.
Preko  osumljenih fizioterapevtov so figuranti pridobivali lažna zdravniška poročila,   ki   so  jih  s  preostalo  zdravniško  dokumentacijo  oddajali organizatorju  nesreče.  Ta jih je v nadaljevanju uporabil za uveljavljanje odškodninskih zahtevkov. Ni bilo ugotovljeno, da bi figuranti vedeli, da se v  njihovih  imenih  pri  zavarovalnicah vodijo postopki. So pa na ta način organizatorji  pridobili  približno  85.000  eurov protipravne premoženjske koristi,  še  okoli  43.000  eurov zahtevane koristi v obliki odškodninskih zahtevkov pa so zavarovalnice zadržale zaradi suma goljufij.
Osumljenim je bilo izvrševanje kaznivih dejanj sredstvo za preživljanje in lagodno življenje.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del