Quantcast
Radio1_v_zivo


Franja bo ponudila novo progo Barjanka
| 19. 4. 2018 6:57
Kolesarski maraton Franja BTC City letos z novo kolesarsko progo »Barjanka«
Ključne besede:     Franja    kolesarski maraton    Barjanka    Ljubljansko barje    kolo
Barjanka

Družba BTC, Kolesarsko društvo Rog, Javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje, Turizem Ljubljana in sedem barjanskih občin je včeraj podpisalo pismo o nameri, s katerim so potrdili sodelovanje pri organizaciji in izvedbi kolesarskega dogodka »Barjanka« in njegovi vključitvi kot mednarodne turistične dirke v sklopu Maratona Franja BTC City.

Prva izvedba tega turistično rekreativnega kolesarskega dogodka je na sporedu 9. junija 2018.


Dogodek Barjanka ali Kolesarsko doživetje na Ljubljanskem barju

Brajanka je turistično športni dogodek, ki povezuje lokalno skupnost, občine, ponudnike in društva. Trasa "Barjanke" bo potekala po vseh občinah v krajinskem parku in bo dolga približno 83 km.

Občine skozi katere gre Barjanka:

 

  • Mestna občina Ljubljana

  • Občina Brezovica

  • Občina Log – Dragomer

  • Občina Vrhnika

  • Občina Borovnica

  • Občina Ig

  • Občina Škofljica

Barjanka je kolesarski dogodek, ki ima namen predstaviti lepote Ljubljanskega Barja in obuja spomine na začetek kolesarskih tekmovanj, ko so prve kolesarske dirke še potekale po makadamskih cestiščih. Ljubljansko barje je poleg izjemnih naravnih znamenitosti in svetovne kulturne dediščine obdarjeno tudi z najdbo svetovnega merila, ki je na podlagi analiz staro več kot 5.000 let. Posebno pozornost vzbuja izjemna najdba diskastega kolesa z osjo, ki so ga arheologi odkrili zgodaj spomladi leta 2002 na območju kolišča na naselbini Stare Gmajne na jugozahodu Ljubljanskega barja.

 

Štart maratona je v Ljubljani na Kongresnem trgu, nadaljuje se proti Aškerčev ulici in nadaljuje po Tržaški cesti do Brezovice, kjer se zavije levo na Podpeško cesto. Pred železniškim prehodom se zavije desno na Pot na Plešivico, kjer udeležence čaka prvi makadamski odsek. Nadaljuje se do Podplešivice, potem po Barjanski cesti do Bevk. V Bevkah se zavije desno proti Drenovem griču. Pred avtocesto se zavije levo na 2. Makadamski odsek in ob Avtocesti nadaljuje do Sinje Gorica. Na krožišču v Sinji gorice se zapelje na Pot na Trojnice. Pri Ljubljanici zavije desno pod mostom naprej vse do glavne ceste LJ- Vrhnika, kjer se zavije levo in nadaljuje do glavnega semaforja v centru Vrhnike, kjer se zavije levo na Stemenovo cesto. V Verdu se zavije levo proti Bistri, kjer udeležence čaka 1. okrepčevalna postaja. Nadaljuje se proti Borovnici po Ljubljanaski cesti. V Borovnici se zavije proti Podpeči in na izhodu iz Borovnice se zavije desno na ulico Bratov Debevc, zavije levo proti Bregu pri Borovnici in nadaljuje skozi naselje Pako do Ljubljanske ceste. Sledi Kamnik pod Krimom in pozneje Podpeč, kjer se na krožišču zavije desno proti Podpeškemu jezeru, okoli katerega se napravi krog. Pred gostiščem Jezero je 2. okrepčevalna postaja. Pot se nadaljuje proti naselju Tomišelj, kjer se zavije levo proti Brestu. Pred mostom čez Iško se zavije levo 5. Makadamski odsek in nadaljuje proti Črni vasi. V Črni vasi pred Gostiščem Barjan-PIADORA se zavije desno prot Rudniku do križišča s cesto Brglezov štradon, kjer se zavije desno. Na koncu Brglezovega štradona se zavije desno na 6. Makadamski odsek. Nadaljuje se do Pizzerije Mars – Brest, potem proti Iška loka do Iga. V IGU bo zadnja okrepčevalna postaja. Nadaljuje se po cesti na Zabrv, kjer se zavije levo proti Škofljici na Malnarjevo cesto. Po prečkanju mostu čez Kremenico se zavije levo proti ostankom kolišča. Nadaljuje se mimo kolišča do Babnogoriške ceste kjer se zavije levo proti Šinkovemu štradonu, na koncu Šinkovega štradona se zavije levo na Hauptmanco in nadaljuje do Ižanske ceste. Na Ižanski cesti se zavije desno in nadaljuje do Karlovškega mostu, Hradeckega cesta, desno po Litijski cesti, do križišča s Kajuhovo ulica, kjer se zavije levo. Nadaljuje se vse do Šmartinske ceste kjer se zavije desno in nadaljuje do BTC-ja, kjer je cilj maratona.

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del