Radio1_v_zivo


| 13. 4. 2018 18:18
Programi za dvig kompetenc
V CIK-u Trebnje brezplačno do več novih znanj
Ključne besede:     izobrazevanje    odrasli    kompetence    CIK    Trebnje
Patricija Pavlič, direktorica CIK Trebnje
PRENESI DATOTEKO
o pomembnosti kompetenc starejših zaposlenih
Sabina Tori Selan, organizatorka izobraževanja odraslih
PRENESI DATOTEKO
o cilju programov za pridobivanje kompetenc

V Centru za izobraževanje in kulturo (CIK) Trebnje s projektom za dvig kompetenc omogočajo izobraževanje starejšim od 45 let. Kot je pojasnila Sabina Tori Selan, od leta 2016 do 2019 poteka projekt »Temeljne in poklicne kompetence« in sicer s ciljem izboljšati temeljne in poklicne kompetence zaposlenih, ki imajo nižjo stopnjo izobrazbe ali so manj usposobljeni in so starejši od 45 let. Tako se lahko vključijo v tečaje za učenje tujih jezikov ali slovenščine, v programe za finančno pismenost in računalništvo,komunikacijo in podjetništvo.


Vsi programi so tri leta brezplačni, financirata jih Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz socialnega sklada. Za prijavo se lahko zainteresirani obrnejo na CIK Trebnje ali katerega od projektnih partnerjev. To pa so novomeški RIC, Šolski center Novo mesto ter Grm - Center biotehnike in turizma Novo mesto


Za dvig kompetenc svojih starejših zaposlenih si morajo prizadevati tudi podjetja. Na to temo je nedavno na Brdu pri Kranju potekala mednarodna konferenca z naslovom »Voditelj prihodnosti, ustvarjalec zavzetih zaposlenih«, kjer se je s primeri dobrih praks predstavil tudi CIK Trebnje. Rdeča nit konference je bila namreč vloga vodstva pri spodbujanju izobraževanja starejših zaposlenih in medgeneracijskega sodelovanja v podjetju, je pojasnila direktorica CIK-a Patricija Pavlič, ki se je tudi udeležila te konference. Poudarek je bil na spoznanju, da na novo pridobljene kompetence zaposlenim omogočajo konkurenčnost na trgu dela, ali da lahko v skladu s pričakovanji delodajalca opravljajo svoje delo uspešno tudi v letih pred upokojitvijo, saj se delovna doba podaljšuje.


Kot je povedala Pavličeva, so predstavili primer dobrega sodelovanja s podjetjem TPV Novo mesto, so pa tovrstna izobraževanja potekala tudi v drugih podjetjih.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila