Radio1_v_zivo


Lenarčič iz Maribora na novo misijo
| 9. 4. 2018 12:59
Nova misija Green Light Wolrd Flight
Ključne besede:     Misija    lenarčič    Maribor
Zbiral bo podatke o onesnaženju z namenom pomagati v boju proti podnebnim spremembam.
Zbiral bo podatke o onesnaženju z namenom pomagati v boju proti podnebnim spremembam.

Slovenski letalec in raziskovalec podnebnih sprememb Matevž Lenarčič je danes ob pol deveti uri z ultra lahkim letalom z mariborskega letališča poletel na novo okoljsko misijo. Tokrat bo na več kot 20.000 kilometrov dolgi poti preletel Azijo, znova pa bo zbiral podatke o onesnaženju z namenom pomagati v boju proti podnebnim spremembam.

Lenarčič načrtuje polet iz Maribora preko Turčije, Irana, Pakistana, Indije, Bangladeša, Mjanmara, Laosa, Vietnama na Kitajsko. Od tam naj bi poletel na sever preko Mongolije v Rusijo, kjer se mu bo na delu poti pridružil ruski pilot Andrej Dubrovin, ter nato nazaj proti domovini. Misija naj bi trajala 40 dni, Lenarčič bo let opravil v 13 etapah.

Glede svojih motivov je dodal, da ga kot pilota pri celotnem projektu v prvi vrsti zanima letenje, lepo pa je, če ima to določen smisel. “Nadaljujemo z zgodbo, ki lahko prinese le dobro. Naš pristop je pozitiven, obenem pa delamo to, kar je dobro za vse. Če ugotovimo, kje je ozračje slabo, je to predpogoj, da se začne to reševati,” je pojasnil o svoji misiji.7

Prednost projekta so tudi meritve na višini, kjer jih je na splošno zelo malo – večina meritev je namreč opravljenih pri tleh. Skupaj z drugimi strokovnjaki bodo nato te podatke uporabili za izboljšanje modelov in njihove napovedne moči ter oblikovanje parametrov za spremljanje učinkovitosti ukrepov. Lenarčič se bo na pot znova podal v letalu Dynamic WT9 slovaškega proizvajalca Aerospool.