Quantcast
Radio1_v_zivo


Ura za Zemljo v Celju
| 21. 3. 2018 12:13
Tudi v Celju bodo v soboto za eno uro ugasnili luči
Ključne besede:     Ura za Zemljo    Celje    ugašanje luči    Krekov trg
 Krekov trg
V soboto bodo za eno uro ugasnili luči tudi na Krekovem trgu v Celju.

Svetovna organizacija za varstvo narave organizira že enajsto največjo prostovoljno akcijo na svetu t. i. Uro za Zemljo. Z ugašanjem javne razsvetljave za eno uro se bodo akciji pridružili tudi v Celju.

 

Glavni cilj akcije Ura za Zemljo je ozavestiti prebivalce planeta, da moramo bolj začeti gledati na naravne vire, ki jih trošimo, ter na odtis, ki ga puščamo na planetu. Ura za zemljo se bo letos osredotočila na konkretno ukrepanje v smeri ohranjanja biološke raznovrstnosti in narave z geslom Poveži se z Zemljo ter tako izpostavila pereče okoljske probleme. V Sloveniji se bomo osredotočili na zaščito naših pomembnih rek in mokrišč, ki so med najbolj ogroženimi ekosistemi. Pozivu, da v soboto ob 20.30 uri izključijo razsvetljavo pri znamenitostih, občinskih stavbah in ulicah, so se pridružili tudi v Celju, kjer bodo za eno uro ugasnili javno razsvetljavo na Krekovem trgu, Glavnem trgu, v Stanetovi in Prešernovi ulici ter na Starem gradu. 

 

Največja prostovoljna akcija se je začela leta 2007, ko so z ugašanjem javne razsvetljave prebivalci Sydneyja poslali sporočilo svetu, da se moramo zavedati škodljivih posledic podnebnih sprememb ter velikega ekološkega odtisa našega načina življenja. Dve leti kasneje se je Ura za Zemljo vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov kot največja svetovna prostovoljna akcija, in rezultati so iz leta v leto boljši. Leta 2016 je javno razsvetljavo ugasnilo več kot 7.000 mest iz 178 držav. Lani pa je v akciji sodelovalo že 8.000 mest iz 180 držav, med njimi tudi 23 občin iz Slovenije.