Quantcast
Radio1_v_zivo


Mamica je na Facebooku objavila pismo za svojo hčerko in ganila internet. Zdaj pismo delijo starši po vsem svetu
WOW | 1. 3. 2018 14:36
Življenjski nasveti deklici, ki bi se jih moral držati vsak do nas
Ključne besede:     Tonni Hammer    Facebook
Toni želi, da bi njena hčerka zrasla v samozavestno žensko.

V teh časih, ko je ves svet na družbenih omrežjih in so vsi obremenjeni s tem, kako dobro bo na Instagramu videti njihovo kosilo, ali fotka selifja na Facebooku, je težko vzgajati otroka na tak način, da tudi slednji ne bo obremenjen z vsem dogajanjem v virtualnem svetu. Vse več je namreč otrok, najstnikov, ki se borijo z nizko samopodobo in samospoštovanjem, saj so na dnevni ravni preko družbenih omrežjih bombardirani s podobami kvazi popolnih posameznikov, s kvazi popolnimi življenji, ...

Vsega tega se zaveda tudi Tonni Hammer, ki je na svojem Facebook profilu objavila iskreno pismo za svojo šestletno deklico in navdušila internet. Toni je pismo napisala ravno v času, ko je njena punčka prvič obiskala malo šolo. To je v Toni zbudilo grenke spomine iz preteklosti. Ko je bila Toni otrok, so se namreč njeni vrstniki pogosto norčevali iz nje in njenega videza. Vedela je, da hčerke ne bo mogla obvarovati pred zlobnimi jeziki in negativnimi komentarji, želela pa je, da bi deklica imela več samozavesti, kot jo je imela sama pri teh letih.

 

 

Prevod

 

Moji hčerki,

ne opravičuj se, ko se nekdo zaleti vate.

Ne govori ‘Oprosti, če sem težavna.’ Nisi težavna. Ti si človek z lastnimi mislimi in občutki, ki si zasluži spoštovanje.

Ne izmišljuj si izgovorov, zakaj ne moreš iti na zmenek s fantom, ki ti ni všeč. Nikomur ni potrebno polagati računov. Preprost »ne, hvala« bi moral zadostovati.

Ne razmišljaj preveč o tem, kaj in kakšno hrano ješ pred drugimi. Če si lačna, jej, in jej tisto, kar želiš. Če želiš pico, ne naroči solate samo zato, ker so drugi okoli tebe. Naroči to prekleto pico.

Ne puščaj si dolgih las, samo zato, da bi bil tvoj partner zadovoljen.

Ne nosi obleke, če tega ne želiš.

Ne ostani doma, ker nimaš nikogar, s komer bi lahko šla. Pojdi sama in samo sebe pelji ven. Izkušnje doživljaj zase.

Ne zadržuj svojih solza. Solze pomenijo, da čutiš in mora nekaj ven iz tebe. To ni šibkost, to je človeško.

Ne smej se, ker misliš, da se moraš.

Ne boj se smejati svojim lastnim šalam.

Ne reci “ja” samo iz vljudnosti. Reci “ne” zato, ker je to tvoje življenje.

Ne skrivaj svojih mnenj. Povej jih in povej jih naglas. Morajo te slišati.

Ne opravičuj se za to, kdor si. Bodi pogumna, drzna in lepa. Bodi ti.

 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del