Quantcast
Radio1_v_zivo


V Celju nova turistična atrakcija
| 23. 2. 2018 12:15
Zgradili bodo 505 metrov dolg viseči most
Ključne besede:     Viseči most    Celje    turisti    Bojan Šrot
 viseči most
Viseči most bi v Celje privabil številne nove turiste.

Ker je v Mestni občini Celje v turizmu še veliko neizkoriščenih priložnosti, v sodelovanju s  celjskim arhitektom Nandetom Korpnikom pripravljajo idejni projekt za izgradnjo visečega mostu med grajskim hribom pod Starim gradom in Miklavškim hribom. S turistično atrakcijo si želijo povečati prepoznavnost Celja na evropskem in svetovnem turističnem zemljevidu ter v knežje mesto privabili številne turiste. Viseči most v Celju bi bil s svojimi 505 metri po doslej znanih podatkih med najdaljšimi mostovi tibetanskega stila na svetu.

 

»Načrtujemo ureditev tako imenovane doživljajske poti, ki bo turiste vodila mimo zgodovinskih in kulturnih znamenitosti v starem mestnem jedru mesta preko Splavarskega mostu  do Mestnega parka in od tam dalje do Heraklejevega svetišča in preko visečega mostu na Stari Grad. Turistom bi na tak način ponudili možnost, da si v enem dnevu  ogledajo arheološka najdišča, Muzej novejše zgodovine Celje, Pokrajinski muzej in še številne druge znamenitosti, na katere smo v Celju zelo ponosni. Po drugi strani bi s tem projektom uresničili zgodovinsko legendo, ki govori o tem, da je Stari Grad na levem bregu Savinje in nasproti stoječi Miklavški hrib, kjer je cerkev Sv. Miklavža, že v času Celjskih knezov povezoval usnjen most. Ljudje na Miklavškem hribu so še v preteklem stoletju kazali na obroč, pritrjen na skalo, ki naj bi držala most. Glede na takratna znanja in veliko razdaljo med Starim gradim in Miklavškim hribom bi danes seveda težko verjeli, da so v časih Celjskih knezov takšen most res imeli in ga celo uporabljali«, pravi celjski župan Bojan Šrot.

 

Kot pravi arhitekt Nande Korpnik,  bo gradnja 60 ton težke viseče konstrukcije precej zahtevna. Most bo v celoti jeklen, sestavljen pa bo iz kablov, vrvi, vešalk in pohodne površine, ki bo zasnovana kot jeklena rešetka. Sidran bo v pobočje hriba na obeh straneh. 

 

Po prvih ocenah bo celoten projekt stal približno 3,3 milijona evrov. Glede na zahtevnost projekta bi lahko vsa potrebna soglasja in dovoljenja dobili predvidoma v dveh letih. Težav z odkupi zemljišč pa naj ne bi imeli, saj bodo projekt izvedli na zemljiščih, ki so v lasti celjske občine.

 

Podoben most, ki je prav tako tibetanskega stila, so leta 2014 postavili na Avstijskem Tirolskem. Dolg je 406 metrov in povezuje ostanke srednjeveške utrdbe Ehrenberg na eni strani brega in trdnjave Claudija na drugi strani.

 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del