Quantcast
Radio1_v_zivo


Pomoč pri Karitas išče vse več ljudi
| 15. 2. 2018 14:40
Kljub gospodarski rasti
Ključne besede:     Karitas    špomoč    otroci
 Največ je družin, sledijo starejši, bolni in invalidi ter posamezniki.
Največ je družin, sledijo starejši, bolni in invalidi ter posamezniki.

Predsednik organizacije Branko Maček.
PRENESI DATOTEKO
Ker so potrebe velike, akcija še traja, je povedal Branko Maček.
 Nadškofijska karitas Maribor je z adventno božično akcijo Več luči več upanja zbrala nekaj manj kot 4000 evrov za pomoč otrokom. Plačilo šolskih in obšolskih dejavnosti so tako omogočili 48 otrokom. Ker so potrebe velike, akcija še traja, je danes povedal predsednik organizacije Branko Maček.

"Otrokom iz socialno šibkih družin želimo s primernimi oblikami pomoči omogočiti čim boljše možnosti, da ne bi bili zaradi raznih oblik stisk socialno ali kako drugače izključeni ter imeli slabše pogoje v kontekstu pridobivanja znanja," je povedal.

V Nadškofijski karitas Maribor opažajo, da se kljub drugačnim državnim statistikam povečuje število ljudi, ki potrebujejo pomoč. V preteklem letu so prek svojih humanitarnih in socialnih programov razdelili pomoč nekaj manj kot 4900 osebam oziroma 2300 družinam in posameznikom v stiski.

Dnevno potrka na vrata Nadškofijske karitas tudi do 250 oseb, ki potrebujejo pomoč. Polno so zasedene zmogljivosti v njihovih socialnih programih - v zavetišču dnevno nudijo prenočišče od 20 do 23 osebam, v sprejemališču prejme dnevno oskrbo in strokovno pomoč 40 oseb, v javni kuhinji razdelijo toplo kosilo do 65 osebam dnevno.

Tudi sodelavci in prostovoljci v mreži 93 župnijskih karitas v mariborski nadškofiji opažajo, da so stiske še vedno velike. Lani je njihovo pomoč prejelo 23.125 oseb. Največ je družin, sledijo starejši, bolni in invalidi ter posamezniki. "Kar 5377 med njimi je bilo otrok," je na današnji novinarski konferenci opozoril Maček.

Skupno so razdelili več kot 850 ton različne humanitarne pomoči. Največje stiske opažajo v primerih, ko družine in posamezniki ne morejo poravnavati osnovnih položnic za nujne življenjske potrebščine in druge sprotne obveznosti. Veliko je brezposelnih, ki jim je poteklo nadomestilo in sedaj prejemajo samo denarno socialno pomoč in otroške dodatke.

Na njihova vrata trkajo tudi zaposleni, ki se s težavo prebijajo iz meseca v mesec. Vse več je upokojencev, ki kljub skromnosti težko preživijo s prejeto pokojnino. "Vse pogosteje opažamo, da imajo številni iskalci pomoči tudi težave s telesnim in duševnim zdravjem," še opozarjajo v Nadškofijski karitas Maribor.

Da bi lahko pomagali čim več ljudem v stiski, izvajajo številne akcije. Med drugim se pridružujejo vseslovenski preventivni spodbudi 40 dni brez alkohola ter dobrodelni akciji za pomoč Jugovzhodni Evropi.

Pomagajo jim tudi druge organizacije. Tako bo Lions klub Maribor Zarja 23. februarja ob 10. obletnici delovanja priredil dobrodelni koncert v minoritski cerkvi in zbrana sredstva namenil Ljudski kuhinji Betlehem.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del