Quantcast
Radio1_v_zivo


To je seznam 11 živil, ki se jim zobozdravniki izogibajo in jih ne bi nikoli dali v usta
Uporabna vsebina | 17. 2. 2018 4:22
Če imaš rad svoje zobe je bolje, da prenehaš z uživanjem teh stvari!
Ključne besede:     zobje    bolečina    karies    živila    izogibanje    nasvet    zobozdravniki    težave    hrana
Če ne želiš težav z zobmi, se izogibaj prekomernemu uživanju teh živil

Če bi rad, da so tvoji zobje zdravi, brez bolečin, je dobro, da poleg rednega umivanja zanje poskrbiš tudi tako, da se izogibaš uživanju določenih živil. Sladkor je tisti, ki ni škodljiv le za tvoje telo, ampak tudi za zobe - sploh, če ga uživaš prekomerno.

Poglej si seznam živil, ki so najmanj primerna za tvoje zobe: 


1. KOKICE

Doma pripravljene kokice so morda super živilo, saj so manj slane, kot tiste, ki so kupljene v trgovini. Pa so dobre za zobe? Zobozdravniki pravijo, da so se že velikokrat srečali s primeri zlomljenih zob ljudi, ko so hoteli pregrizniti koruzo, ki ni bila dovolj pečena ali pa se jim je delček kokice zataknil med zobe. 


2. SUHO SADJE

Suho sadje je morda res polno vitaminov, mineralov in velja za odličen prigrizek, a je tudi pravi ''strup'' za zobe, če ga uživaš v prekomernih količinah. V suhem sadju se namreč nahaja koncentrirani sladkor, ki je povrhu vsega še lepljiv in se rad zalepi v skrite kotičke zob in tam gnije. 3. SLADKA KAVA

Najhujše so tiste iz avtomata, saj vsebujejo več sladkorja, kot kava, ki si jo pripraviš sam. V kombinaciji z mlekom, pa se ustvari kislina, ki je lahko prava nočna mora za zobe.


4. TOPLA VODA Z LIMONO

Če si slišal, da je topla voda z limono boljša kot kava, je morda res, saj dobro deluje na metabolizem in pospeši prebavo. Kaj pa zobje? Tukaj nastane težava, saj limonin sok vsebuje veliko kisline, ki slabo vpliva na zobno sklenino. 5. LED

Rad grizljaš led, ki ga dobiš v pijači? Nikar! Zaradi trdote povzroča krušenje zob in povrzoča njihovo obrabo. 


6. ENERGIJSKA PIJAČA

Energijske pijače so zelo kisle, vsebujejo veliko sladkorja in imajo precej nizek pH. Čeprav dvignejo nivo energije in imaš občutek, da si se končno prebudil, pa so tukaj tudi slabe strani. Vsebnost sladkorja in ostalih stvari povzroča gnilobo in karies. 


7. ROZINE S ČOKOLADO

Kdo bi si mislil, da čokolada, ki je oblita po rozinah manj škodi, kot rozine same. V rozinah je ogromno sladkorja, ki se zelo rad zalepi na zobe. V tem primeru pa so rozine s kombinacijo čokolade le še bolj škodljive in pravi strup za zobe. 8. ARAŠIDOVO MASLO

Arašidovo maslo je okusno, a je polno sladkorja in ostalih snovi, ki so škodljive za zobe. 


9. SADJE V KONZERVAH

Motiš se, če misliš, da je to zdravo živilo, ker je govora o sadju. Čeprav se sadje smatra za zdrav obrok, temu tukaj ni tako. Konzervirano sadje je polno sladkorja in sirupov, ki povzročijo skelenje in škodijo zobem. 


10. GUMIJASTI BONBONI

Ne samo gumijasti, tudi ostali bonboni so polni sladkorja in niso preveč prijazni do tvojih zob. Poleg tega, da vsebujejo veliko sladkorja, so tudi zelo lepljivi in se radi zalepijo na zobe, kjer se nabere še več bakterij, ki privedejo do kariesa. 
11. OMAKE ZA ŽAR

Omake za žar so okusne, a ravno zato tudi škodljive. Karamelizirane so s sladkorjem in začimbami, ki načenjajo zobno sklenino in niso ravno primerne za prekomerno uživanje. Privošči si raje meso z naravno omako, ki je manj škodljiva.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del