Quantcast
Radio1_v_zivo


Gimnazija Franceta Prešerna (GFP) - šola dijakov z mnogimi talenti
Oglas | 8. 2. 2018 14:16
Gimnazija Franceta Prešerna Kranj se predstavi in vabi

V šolskem letu 2018/19 bodo na Gimnaziji Franceta Prešerna Kranj vpisovali v tri programe: gimnazijo, ekonomsko gimnazijo in športni oddelek ekonomske gimnazije.

 

FOTO: Gimnazija Franceta Prešerna Kranj (GFP)

 

Na Prešernovi gimnaziji si že vrsto let trudijo ustvariti takšne pogoje dela, da mladi razvijajo svojo ustvarjalnost na različnih področjih. Dijakom pomagajo na poti do znanja, poguma in podjetnosti, s katero si bodo sami ustvarjali svojo prihodnost. Zato ni naključje, da prav njihovi nekdanji in sedanji dijaki dosegajo vrhunske rezultate, in to na različnih področjih, od znanosti, umetnosti …, do športa.

 

V vseh teh letih so veliko pozornosti namenjali izobraževanju dijakov športnikov. Neskromno lahko trdimo, da je Gimnazija Franceta Prešerna Kranj gimnazija vrhunskih športnikov. Le kdo do ne pozna slovenskih športnikov, kot so Peter Prevc, Jurij Tepeš, Žan Košir, Vesna Fabjan, Barbara Jezeršek, Grega Žemlja, Primož RogličPeter John Stevens in mnogih drugih.

 

 FOTO: Ponosni na Petra in Primoža, nekdanja dijaka GFP

 

Nekdanje dijake športnike Gimnazije Franceta Prešerna, ki puščajo odmeven pečat v slovenskem športu, bi lahko naštevali v nedogled: Anže Semenič, Štefan Hadalin, Miha Hrobat, Žiga Jelar, Anže Lanišek, Anamarija Lampič, Maja Vtič …. Tudi danes se na GFP šola ogromno mladih perspektivnih športnikov – Domen Prevc, Bor Pavlovčič, Nika Križnar, Vid Vrhovnik, Jaka Primožič, Nik Čemažar …, ki že v najstniških letih dosegajo neverjetne športne uspehe.

 

V športni oddelek ekonomske gimnazije, ki je edini pravi športni oddelek v strokovnih gimnazijah v Sloveniji in v katerem je največ 22 dijakov, vpisujejo najboljše športnike, ki so uspešni v evropskem in svetovnem merilu. Po potrebi dijakom športnikom v  ostalih programih omogočajo individualno prilagojen način dela in izobraževanje na daljavo.

 

 FOTO: Nekdanji in sedanji dijaki športniki GFP

 

Dijaki  pa niso uspešni le na športnem področju, ampak tudi na mnogih drugih. Danes se poklici neprestano spreminjajo, izumirajo in nastajajo novi, mladi se izobražujejo za poklice, ki jih še niti poznamo ne. Zato poleg znanja, potrebnega za uspešno opravljanje mature, na GFP dijaki pridobijo znanje potrebno za življenje. Naj omenimo samo za primer, da sta prav njihova nekdanja dijaka – Vladimir Balukčić in Mihael Mirt  razvila elektronski dnevnik in redovalnico – eAsistenta, katerega danes uporablja mnogo slovenskih osnovnih in srednjih šol, uveljavlja pa se tudi v tujini.

 

V letošnjem šolskem letu pa so bili edina slovenska gimnazija, ki se je predstavila s projektom MyMachine na 2. svetovnem kongresu UNESCO v Ljubljani. To je projekt, pri katerem sodelujejo učenci, dijaki in študentje. Tretješolci Osnovne šole Predoslje so predlagali ideje, narisali in opisali želeno delovanje sanjskega stroja. Študentje fizike, strojništva in elektrotehnike so nato pregledali otroške ideje in se odločili, da bodo zasnovali šolsko torbo, ki bo na podlagi senzorjev samostojno sledila učencu na poti v šolo. Dijaki Gimnazije Franceta Prešerna pa so izdelali avtonomno šolsko torbo in jo na 2. svetovnem kongresu UNESCO v Ljubljani v Cankarjevem domu tudi demonstrirali.

 

 FOTO: Predstavitev sanjskega stroja na 2. svetovnem kongresu UNESCO v Ljubljani

 

Na Gimnaziji Franceta Prešerna se zavedajo, da so za uspešno poslovno in športno pot potrebna podjetnost, ekonomska znanja, obvladovanje tujih jezikov. Poleg angleščine, ki se je učijo vsi njihovi dijaki, lahko za drugi jezik dijaki  izberejo nemščino, francoščino, španščino, kot tretji jezik pa ruščino. So ena redkih slovenskih šol, ki že desetletje omogoča opravljanje nemške jezikovne diplome. Uspešno opravljen mednarodni izpit Deutsches Sprachdiplom (DSD) omogoča dijakom študij na nemških univerzah in dokazuje aktivno znanje nemškega jezika.

 

 

Na Gimnaziji Franceta Prešerna se trudijo ustvarjati takšne pogoje dela, da mladi lahko razvijajo svojo ustvarjalnost na mnogih področjih. Koncept dela, ki so ga v desetletjih razvili pri izobraževanju športnikov, uspešno prenašajo tudi na druge skupine dijakov, umetnike, dijake s posebnimi potrebami, dijake, ki živijo v tujini … Nekateri njihovi dijaki se vzporedno šolajo, poleg  gimnazije obiskujejo Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani.

 

Zelo bogata je na njihovi gimnaziji tudi razstavna dejavnost. Obiskovalec gimnazije lahko takoj ob vstopu v šolsko avlo opazi galerijo dijakov Gimnazije Franceta Prešerna. V okviru te že vrsto let poteka bogata razstavna dejavnost, saj njihovi dijaki, ki so likovno kreativni, želijo svoje umetniško ustvarjanje tudi predstaviti. Za marsikaterega dijaka je razstava na šoli prvo srečanje s publiko in zato odločilen korak za nadaljnje umetniško ustvarjanje. Seveda v njihovi galeriji ne razstavljajo samo dijaki, ampak tudi uveljavljeni slikarji in fotografi. V zadnjem letu smo si med drugimi lahko ogledali tudi fotografije Arneja Hodaliča in ilustracije ene najboljših slovenskih slikark, akademske slikarke Jelke Reichman, ter razstave študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

 

FOTO: Razstavna dejavnost na Gimnaziji Franceta Prešerna

 

Razstave njihovih dijakov pa niso omejene le na njihovo šolo, ampak dajejo mladim ustvarjalcem možnost, da se predstavljajo tudi drugod. Tako so njihove razstave že tradicionalno na ogled v avli Finančnega urada Kranj, razstavljajo pa tudi v knjižnicah in osnovnih šolah.

 

 

FOTO: Razstava dijakov GFP na Finančnem uradu Republike Slovenije v Kranju

 

Dijaki se z likovno umetnostjo srečujejo tudi neposredneje, v okviru delavnic, ki jih na šoli vodijo likovni umetniki. Vsako leto na šolo povabijo vsaj enega uveljavljenega ustvarjalca, ki kot mentor sodeluje z dijaki. V zadnjih letih so še posebej navdušeni nad sodelovanjem z akademskim slikarjem Klavdijem Tutto, ki je uspel dijake motivirati tudi za večje projekte, med največjimi je projekt Spoznajmo sodobno umetnost.

 

FOTO: Ustvarjalne delavnice s priznanimi umetniki

 

Kako pomembna je za dijake likovna umetnost, so spoznali tudi slikarji Likovnega društva Kranj, pa tudi fotografi, kot je Arne Hodalič, ki so dijakom donirali že dve stalni razstavi. Magister likovnih umetnosti Klavdij Tutta pa jim je v prvih mesecih letošnjega leta doniral stalno izobraževalno razstavo likovnih del, ki je prva didaktično opremljena predstavitev umetniških del na srednji šoli. Zbirka del, ki bo stalno razstavljena v prostorih šole, obsega: pet slik, pet risb, skulptosliko, leseni objekt in posebno pesniško številko glasila, ki jo je avtor v celoti opremil.

 

 

FOTO: Na otvoritvi didaktične predstavitve umetniških del mag. Tutte tudi minister za kulturo g. Peršak

 

 

Na Gimnaziji Franceta Prešerna dosledno sledijo svoji viziji, najpomembneje se jim zdi, da dijaki pridobijo toliko znanja, poguma in podjetnosti, da bi znali, predvsem pa si upali, razviti svoje potenciale. V današnjem neverjetno hitro spreminjajočem se svetu morajo mladi  poleg dobrih ocen in uspeha na  maturi pridobiti predvsem znanje za življenje. Odločiti se morajo za tisto, kar ji zanima in veseli, kajti le v tistem bodo tudi dobri in samo na ta način bodo postali samozavestni in uspešni mladi ljudje, ki se bodo veselili življenja in prihodnosti.

 

Vabimo vas, da v času informativnih dni, v petek, 9. februarja 2018, ob 9. in 15. uri in soboto, 10. februarja 2018, ob 9. uri, obiščete Gimnazijo Franceta Prešerna na Kidričevi 65 v Kranju. Spoznali boste njihov šolski vsakdan, raznovrstno delo, dijake in učitelje.

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del