Quantcast
Radio1_v_zivo


NA POMOČ: "Moj partner je obseden s seksom, jaz pa ne!"
Ljubezen & seks | 6. 2. 2018 10:17
Težave v spalnici zelo pogosto vplivajo na partnerski odnos
Ključne besede:     spolnost    seks    spalnica    moški    ženske    odnosi
Zelo je pomembno, da se partnerja znata pogovarjati in skupaj poiščeta rešitev, ki bo ustrezala obema.

Redki so pari, ki so skupaj že vrsto let in nimajo težav s spolnostjo. Z leti namreč želja po seksu upade, pojavijo se druge prioritete, veliko pa k temu pripomoreta tudi stres in pomanjkanje časa. Ravno iz tega naslova zato v marsikateri dolgoletni zvezi raste nezadovoljstvo s spolnimi aktivnostmi oziroma pomanjkanje le-teh. Ko imata partnerja nasprotna pričakovanja glede spolnosti, se o tem le redko zmoreta ali znata pogovarjati. Skupina spolnih terapevtov je tako povzela nekaj najpogostejših težav, do katerih prihaja v spalnicah dolgoletnih parov. 

1. "Ne doživim orgazma!"

Ženske težje doživijo orgazem kot moški, zato je v zadovoljevanje partnerke potrebno vložit nekolikoi več časa in truda. Le 15 - 20 odstotkov žensk se počuti zadovoljeno po seksu, pa še te so poudarile, da je za dosego njihovega orgazma potrebno precej stimulacije. Poza, ki so jo vprašane izpostavile kot najbolj učinkovito za dosego vrhunca, je tista, kjer je ženska zgoraj, prav tako pa opažajo, da je orgazem pogostejši in intenzivnejši, če ležijo na hrbtu in premikajo boke. 

 


2. "Nisva usklajena glede spolnih želja."

V skoraj vsaki zvezi si en partner želi seksa bolj kot drugi. Na začetku sta navadno oba zelo usklajena, sploh v prvotni fazi zaljubljenosti s pripadajočimi metuljčki v trebuhu. Kasneje začne ta želja upadati, pogosteje se to zgodi pri pripadnicah ženskega spola. Razlogi za to so različni – od pomanjkanja časa in stresa v službi do težav v odnosu ali izven njega. 


3. "Moj prijateljček me ne uboga!"

Najpogostejša težava, ki jo navajajo moški, je prehitra ejakulacija ter erektilna disfunkcija (impotenca). V obeh primerih postanejo moški zafrustrirani in depresivni, saj gre za velik udarec za njihov ego. Pri ženskah pa na drugi strani ta problem neposredno vpliva na samozavest, saj za težave krivijo sebe in jih povezujejo s tem, da partnerju preprosto niso več privlačne. 4. "Želim začiniti najin seks, ampak moj partner noče!"

Ko v dolgoletno zvezo zaveje veter rutine, je potrebno uvesti novosti, da se plamen strasti ponovno razplamti. Nekateri se v takšnih primerih odločijo za uvedbo spolnih pripomočkov in novih poz, za mnoge  pa je tovrstna poživitev spolnosti včasih preprosto prevelik zalogaj in predstavlja odklon od njihovih želja. Spolni terapevti v takšnih primerih svetujejo, da partnerja delata predvsem na iskreni komunikaciji ter izražanju lastnih želja, tudi tistih, ki jih ne upata povedati naglas. 

 5. "Želim si, da bi bil najin seks takšen, kot je bil pred porodom."

S prihodom novega družinskega člana se življenje obrne na glavo. Vse se spremeni, najbolj pa trpi spolnost. Novopečene mamice večino časa posvetijo dojenčku in takrat partnerja postavijo na stranski tir. Zaradi spremenjene telesne podobe pogosto izgubijo še samozavest, saj se telo med nosečnostjo močno spremeni, nezadovoljstvo nad pridobljenimi kilogrami pa se povečuje z ogledovanjem v ogledalu. Posledično se počutijo manj privlačne, zavračajo seks in tako v spalnici zaveje hladen veter.  6. "Moja partnerka je obsedena s seksom, jaz pa ne!"

Znano je, da so ženske bolj čustvene in si, v primerjavi z moškimi, bolj želijo močne emocionalne povezave s partnerjem. A dogaja se tudi nasprotno – moški je do ušes zaljubljen v partnerko, slednja pa mu ne posveča dovolj pozornosti. Moški so precej občutljivi glede svojih spolnih veščin ter lahko hitro postanejo depresivni in zafrustrirani, če začutijo, da njihove partnerke seks dojemajo kot obvezo ali rutino. 

 7. "Moj partner je obseden s seksom, jaz pa ne!"

Ta težava je pogostejša kot problem iz prejšnje točke, izvira pa lahko iz marsičesa. Mnogim ženskam je ideja, da bi bile one tiste, ki dajejo povod za seks, nekaj sramotnega. Veliko je k temu pripomogla družba, ki žensko že od nekdaj dojema kot nežnejši spol. Tako nastajajo težave v komunikaciji, saj moški misli, da je partnerke seks ne zanima. To lahko vodi v odnos brez spolnosti, kar povzroča čedalje večje nezadovoljstvo na obeh straneh. Terapevti takrat svetujejo, da ženska iskreno spregovori o tem, kaj si želi in česa ne. 8. "Želim se emocionalno povezati s partnerjem"

Včasih se najdejo pari, ki svoj odnos najprej začnejo graditi na spolni ravni. Pogostokrat gre v tem primeru za ljudi v svojih poznih 20-ih in 30-ih, ki želijo začetno spolno energijo sčasoma pretvorili v ljubezenski odnos. Moški so evolucijsko načeloma manj čustveni, a v kolikor partnerkam uspe v njih prebuditi nežnejšo plat, je to že svojevrstna čarovnija, pravijo terapevti. 9. "Partner je bolan in si ne želi seksa. Bojim se, da se bova oddaljila."

Pari pogosto poiščejo pomoč terapevta, ko eden izmed njiju resneje zboli, kar v zvezo prinaša nemir in drastičen upad želje po seksu. V takšnih primerih stroka predlaga druge oblike bližine, kot so crkljanje, masaža in poljubljanje, včasih pa je dovolj tudi samo držanje za roke. 10. "Poročena sva in sploh ne seksava več!"

V dolgoletnih zvezah partnerji mnogokrat zapadejo v vsakodnevno rutino, težave v službi se začno kopičiti in kombinacija vsega se silovito odraža v slabšem medsebojnem odnosu in komunikaciji. V takšnih primerih terapevti svetujejo pogovor in predlaganje novih idej. V kolikor sta partnerja zvečer preveč utrujena za posteljne aktivnosti, pa stroka predlaga jutranji seks.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del