Quantcast
Radio1_v_zivo


Se spomniš ostarelega para iz filma o Titaniku? TEGA o njiju zagotovo nisi vedel
WOW | 28. 1. 2018 11:55
Ganljiva zgodba o veliki ljubezni, tudi v RESNIČNEM ŽIVLJENJU
Ključne besede:     Titanik    film    Isidor in Ida Straus
Tudi v resničnem življenju sta umrla skupaj

Kdo ne pozna filma o Titaniku, tako imenovani nepotopljivi ladji, ki je svoj tragični konec doživela leta 1912 in s seboj odnesla 2.200 duš, snovalcem filma o nesrečnem trku z ledeno goro pa prinesla kar 11 oskarjev.

Film je sicer posnet po resničnih dogodkih, a to ne pomeni, da so takšne tudi vse v filmu prikazane zgodbe. 

 

Poleg Jackove smrti je v filmu še en prizor, ki je do solz ganil gledalce epskega filma : starejša zakonca se odločita, da ne bosta šla na rešilni čoln, temveč sta se še zadnjič ulegla v posteljo, se objela in počakala na smrt.

 


A mnogo ljudi ne ve, da je ta par dejansko obstajal tudi v resničnem življenju, tako da njuna zgodba ni srceparajoča, temveč tudi posneta po resničnih dogodkih, kar sicer za zgodbo o Rose in Jacku ne moremo reči.Njuno zgodbo je za New York Times povedal pravnuk.

Isidor in Ida Straus sta vračala s počitnic v Franciji. Sicer bi se morala vračati na povsem drugi ladji, a je očitno usoda tako hotela, da sta vkrcanje zamudila in tako pristala na Titaniku. Ko se je slednji v noči na 15. april 1912 zaletel v ledeno goro in tako posledično začel toniti, sta se Isidor in Ida najprej odpravila na palubo, kjer so se potniki vkrcavali na rešilne čolne.

 


Pri vkrcanju na čolne so sicer imeli prednost otroci in ženske, a kljub temu, je bil sedež ponujen tudi Isidorju, 67-letnemu milijonarju, bivšemu kongresniku in lastniku svetovno znane trgovine Macy's.

Nista hotela v rešilni čolnIsidor ni želel na čoln in je mesto odstopil svoji ženi Idi, ki jo je prosil naj vendarle odide sama ter se tako vsaj ona reši. A 63-letna Ida ni hotela v čoln. "Isidor, živela sem s tabo, ljubim te in če je potrebno, bom tudi umrla s tabo!" Potem je slekla svoj krzneni plašč in ga dala služabnici ter ji rekla, da ga očitno ne bo več potrebovala.


Ob 2:20 je Titanik potonil, z njim pa tudi 2.200 ljudi. Med njimi tudi Isidor in Ida Straus. 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del