Quantcast
Radio1_v_zivo


Gasilci se usposabljajo za reševalce
| 15. 1. 2018 10:49
Za izvedbo projekta Prvi posredovalec je velenjska občina zagotovila 36.000 evrov
Ključne besede:     Bojan Kontič    gasilci    Velenje    Boris Brinovšek    nesreče
Velnje
Na velenjski občini so predstavili projekt Prvi posredovalec.

Bojan Kontič, župan MO Velenje
PRENESI DATOTEKO
Kupili smo 175 magnetnih tabel.
Boris Brinovšek, poveljnik gasilskega poveljstva velenjske občine
PRENESI DATOTEKO
Gasilci se že usposabljajo.

Mestna občina Velenje od lani poskusno izvaja projekt Prvi posredovalec, ki je namenjen hitrejši pomoči udeležencem v nesrečah. Kot je na novinarski konferenci povedal velenjski župan Bojan Kontič, je občina zagotovila 36.000 evrov za nakup opreme. Prva skupina 106 gasilcev pa že zaključuje usposabljanje.


Kontič je dejal, da so kupili sedem defibrilatorjev, sedem torb za prvo pomoč, 21 brezrokavnikov in 175 magnetnih tabel z napisom 112, ki so nameščene na osebnih vozilih usposobljenih gasilcev. Izrazil je tudi upanje, da bo projekt postal primer dobre prakse v lokalnih skupnosti po državi.Strokovni direktor Zdravstvenega doma Velenje Andrej Lesjak je vesel, da je projekt stekel s takšno hitrostjo, prav tako se veseli skupnih intervencij z gasilci.Poveljnik gasilskega poveljstva velenjske občine Boris Brinovšek je postregel s podatkom, da so v usposabljanje vključili 106 gasilcev, ki so usposabljanje začeli oktobra. Vsako leto bodo sodelovali tudi na obnovitvenih tečajih, ki bodo potekali v velenjskem zdravstvenem domu. Po Brinovškovih besedah bodo k usposabljanju povabili tudi prebivalce, ki bodo to sicer želeli.Prvi posredovalci so vsi tisti, ki se sicer aktivno ukvarjajo z reševanjem, vendar po svoji osnovni izobrazbi niso zdravstveni delavci. Sem lahko uvrstimo največkrat gasilce bolničarje (prostovoljni gasilci), poklicne gasilce, policiste, gorske reševalce, reševalce na smučiščih, reševalce iz vode in vodnike reševalnih psov.


Na kraju dogodka se redkokdaj znajdejo znotraj prvih petih minut od nastanka urgentnega dogodka, pa vendar zelo hitro, včasih, predvsem v ruralnih območjih, celo veliko hitreje kot enota nujne medicinske pomoči. Lahko pa so celo edini, ki sploh lahko posredujejo na določenem območju intervencije, saj nemalokrat enota nujne medicinske pomoči do tega mesta sploh ne more.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del