Radio1_v_zivo


Olimpijska bakla v Celju
| 15. 1. 2018 10:04
Slovenska olimpijska bakla bo obiskala 8 krajev
Ključne besede:     Olimpijska bakla    Celje    OI    Glavni trg
 Olimpijska bakla
Slovenska olimpijska bakla se bo na svoji poti po Sloveniji danes ustavila tudi v Celju.

V Celje danes pred začetkom OI prihaja slovenska olimpijska bakla. Slovenska bakla bo obiskala 8 krajev, ki sta jih Olimpijski komite Slovenije in Združenje športnih zvez izbrala kot tiste z bogato olimpijsko tradicijo. Namen projekta je vzbuditi olimpijski duh že pred začetkom olimpijskih iger, zato bo po vzoru tradicionalnega potovanja olimpijske bakle po svetu, v januarju Slovenska bakla potovala in povezovala slovenske navijače.

 

Osrednji dogodek s prihodom slovenske bakle bo danes na Glavnem trgu v Celju med 16. in 18. uro, kamor so vabljeni vsi navijači in ljubitelji olimpijskih iger, da podprejo slovenske olimpijce pred odhodom na olimpijske igre v korejski Pjongčang. OI se začnejo 9. februarja. Slovensko baklo bo vseskozi spremljal Tomaž Razingar, olimpijec in nekdanji kapetan slovenske hokejske reprezentance. V vsakem kraju, kjer se bo bakla ustavila, pa bo osrednja pozornost namenjena olimpijcem, rojenim v tistem kraju. Današnjega dogodka se bodo tako udeležili tudi nekdanja smučarska tekačica Amalija Belaj- Arbeiter ter nekdanja smučarska skakalca Matjaž Zupan in Matjaž Debelak.

 

Že prejšnji teden so v središču mesta, na Glavnem trgu, postavili razstavo izbranih del iz natečaja Olimpijskega komiteja Slovenije, v katerem so otroci in  mladi iz vrtcev, osnovnih in srednjih šol od oktobra lani ustvarjali plakate z osrednjim motivom olimpijske bakle. Olimpijski plakat namreč sodi med najbolj prepoznavne simbole olimpijskih iger. Izdelali so jih prav za vse olimpijske igre modernega časa. Olimpijska bakla pa je simbol olimpizma, ki spodbuja povezanost ljudi, prijateljstvo, mir in ljubezen do športa.

 

Na Glavnem trgu bo od 16. do 19. ure tudi avtobus Radia 1, tako da bodo lahko vsi obiskovalci spremljali popoldanski program v živo.