Quantcast
Radio1_v_zivo


Freske so zaščitili
| 8. 1. 2018 13:17
Freske na Muzejskem trgu so zaščitili z betonskimi ploščami
Ključne besede:     Freske    Muzejski trg    zaščita    betonske plošče
 Muzejski trg
Dragocene freske na Muzejskem trgu so zaščitili z betonskimi ploščami.

Dragocene freske, ki so jih arheologi odkrili med obnovo Muzejskega trga, je izvajalec gradbenih del, podjetje VOC Celje, v petek pokril z betonskimi ploščami in jih s tem zaščitil pred zunanjimi vplivi in propadanjem. Arheologi bodo lahko zdaj nemoteno nadaljevali z restavriranjem arheoloških ostankov, ki bodo po zaključku gradnje podzemne stavbe na ogled obiskovalcem.

 

Na podoben način, kot je bila pred leti izvedena prezentacija »Mesto pod mestom« na dvorišču Knežjega dvora, bo izvedena tudi prezentacija na Muzejskem trgu najdenih arheoloških ostankov, saj bo novozgrajena stavba s podzemnim hodnikom povezana s kletjo Stare Grofije. Mestna občina Celje in izvajalec gradbenih dela sta pogodbo podaljšala do konca marca.

 

Ministrstvo za kulturo RS je izdalo odločbo, s katero je kompleksu rimskodobne vile z odlično ohranjenimi freskami priznalo izjemno vrednost. Freske s figuralnimi motivi (ptič, delfin, konj, Viktorija…), ki so in situ ohranjene približno meter v višino in se razprostirajo na šest do sedem kvadratnih metrih, so po barvitosti in motiviki primerljive s tistimi iz Pompejev. Na Mestni občini Celje so ponosni za bogato zgodovino knežjega mesta in verjamejo, da bodo freske po izgradnji podzemnega objekta privabljale številne domače in tuje obiskovalce.