Quantcast
Radio1_v_zivo


60 let Pohorske vzpenjače
| 18. 12. 2017 12:08
Prenovljena spodnja ploščad
Ključne besede:     Marprom    Pohorje    ploščad
Celovita prenova avtobusnega postajališča in spodnje postaje vzpenjače.
Celovita prenova avtobusnega postajališča in spodnje postaje vzpenjače.

Mariborska občina se je pred dobrim mesecem dni lotila celovite prenove avtobusnega postajališča in spodnje postaje vzpenjače. Dobrih 120.000 evrov vreden projekt po novem ponuja povečano ploščad pred vhodom v postajo gondole, kjer odslej ne bo več mogoče parkiranje vozil.

Omenjeno območje se je zadnjih nekaj desetletij razvijalo v priljubljeno točko, kjer so se zbirali, srečevali in ustavljali številni obiskovalci, vendar pa se po mnenju predstavnikov občine prostor ni razvijal v skladu z novimi funkcijami.

Zato so se odločili za celovito prenovo, s čimer so zagotovili dolgoročno rešitev. Projektno dokumentacijo je izdelalo podjetje AU Arhitekti, na javnem razpisu pa so za izvajalca del kot najugodnejšega ponudnika izbrali podjetje Tlakovci Podlesnik.

S prenovo so mirujoči promet prestavili na nižje stoječe parkirišče, na sedanjem območju pa bodo zagotovili zgolj parkirne površine za invalide, taksi službo, javni potniški promet, kolesarje, pešce ter električna vozila Avant2Go. Dostop je omejen s potopnim valjem, tja bodo spustili tudi dostavna vozila in vozila na intervenciji.

V naslednjih dneh bodo z nadstreškom pokrili avtobusno postajališče, prenovljeno ploščad pa so hortikulturno uredili ter postavili vso potrebno opremo, kot so luči, koši in klopi. Prostor bo odslej služil kot odprta urbana površina za vse obiskovalce Mariborskega Pohorja ter bo omogočal nemoten dostop za javni mestni potniški promet.

"Z novo ploščadjo na prostoru, kjer se dnevno nahaja večje število ljudi, želimo prostor narediti še prijaznejši in privlačnejši za vse obiskovalce. Zato na prenovljeni ploščadi oziroma trgu načrtujemo dodatne vsebine, povezane s tradicijo smučanja in turizmom na Pohorju," je ob odprtju povedal župan Andrej Fištravec.

 

Pohorska vzpenjača letos obeležuje 60 let delovanja. V tem času je postala nepogrešljiv del prevozne oziroma turistične infrastrukture v Mariboru ter eden od simbolov mesta, doslej pa je prepeljala že blizu 18 milijonov potnikov. Kot prvo gondolsko žičnico v Sloveniji in takratni Jugoslaviji, pa tudi na Balkanu, so Pohorsko vzpenjačo uradno odprli 24. novembra 1957, pred nekaj leti pa je doživela še svojo popolno prenovo.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del