Quantcast
Radio1_v_zivo


S primerno opremo in znanjem varneje v gore pozimi
| 6. 12. 2017 18:05
Sneg je letos zgodaj pobelil gore, na kar moramo biti ustrezno pripravljeni in se v gore odpravljati načrtovano, pripravljeno in odgovorno.
Ključne besede:     gore    pozimi    sneg    gorski reševalci
Lavinski trojček, dereze, cepin in čelada so obvezna tehnična oprema za zimski obisk gora. (foto Manca Čujež, PZS)

Planinska zveza Slovenije, Gorska reševalna zveza Slovenije in Združenje gorskih vodnikov Slovenije so združili moči in na novinarski konferenci 6. decembra 2017 na Krvavcu predstavili analizo reševalnega dela letos, prednosti članstva v planinski organizaciji, napotke za varnejši obisk gora pozimi ter praktični prikaz opreme in veščin za zimsko gorništvo.

Analiza reševalnega dela tudi v letu 2017 kaže na naraščanje števila reševanj, je povedal predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik. Letos je GRZS izpeljala 481 reševalnih akcij (lani 483 v celem letu), od tega 26 s smrtnim izidom, tretjino manj kot lani. Največ nesrečam še vedno botruje zdrs, drugi vzrok po številu nesreč je nepoznavanje terena, sledijo telesna in duševna nepripravljenost ter težave med poletom z jadralnim padalom. 

O
biskovanje gora pozimi zaznamujejo nižje temperature, krajši dan, zaprte planinske koče in specifične snežne razmere. "V zadnjih dneh je v sredogorju in visokogorju zapadla večja količina snega. Sneg še vedno ni sprijet, snežna odeja je mehka. Zaradi zmernega do močnega vetra so posamezni deli spihani in ledeni, nastalo je precej klož. Stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov po petstopenjski evropski lestvici je druge stopnje - zmerna," je trenutne razmere opisal inštruktor GRZS in strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi in predstavil potrebno opremo: "Za obisk gora svetujemo popolno zimsko opremo - lavinski trojček, cepin, dereze in čelado. Pred vsako turo je treba preveriti stanje opreme, snežne razmere na območju, kamor se odpravljamo, in odprtost planinskih koč. Poleg specialne opreme za hojo v gore pozimi potrebujemo vso opremo kot za gore v letnih, kopnih razmerah, dodatno pa še dobre zimske planinske čevlje, gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, kakovostna oblačila, ki ščitijo pred vetrom, mrazom in vlago ter imajo dobre izolacijske lastnosti. Potrebna je tudi zaščita pred močnim soncem, ne pozabimo pa niti na rezervna oblačila in na dejstvo, da je večina planinskih koč zaprta in da zaradi tega potrebujemo več tople tekočine in hrane v nahrbtniku." Pogostejšim obiskovalcem gora v zimskem času in navdušenim turnim smučarjem priporoča uporabo nahrbtnika z zračnim balonom, "pripomočka, za katerega si želimo, da ga ne bi nikoli uporabili. Če nas zajame plaz, pa je še kako dobrodošel, saj s svojo strukturo poskrbi, da ostanemo na vrhu plazovine. Nikakor pa ne sme biti potuha, da bi tvegali več ali šli čez svoje meje."
>>> Kako varneje v gore pozimi?