Quantcast
Radio1_v_zivo


Kurenti na Unescovem seznamu
| 7. 12. 2017 12:06
Mladi fanti se v opravah pridružujejo svojim očetom
Ključne besede:     Kurenti    Unescov seznam
Številne  generacije kurentov in korantov, že stoletja negujejo kulturno dediščino obhodov kurentov.
Številne generacije kurentov in korantov, že stoletja negujejo kulturno dediščino obhodov kurentov.

Obhodi kurentov so od danes tudi uradno vpisani na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Kot so povedali na ptujski občini, so novico z južnokorejskega otoka Jeju, kjer poteka 12. zasedanje medvladnega odbora za varovanje nesnovne kulturne dediščine, prejeli ob 8.20 zjutraj.

Ptujski župan Miran Senčar, ki se sicer s ptujsko delegacijo še vedno mudi na zasedanju, se je ob slavnostnem dogodku še enkrat zahvalil vsem generacijam kurentov in korantov, ki že stoletja negujejo kulturno dediščino obhodov kurentov, ter vsem organizacijam in posameznikom, ki jim je z zahtevno pripravo nominacije uspelo obhode kurentov uvrstiti na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Kot še dodaja Senčar, gre zahvala tudi vsem etnografskim in karnevalskim skupinam, ki so nepogrešljiv del pustne tradicije na Ptujskem. "V čast nam je, da so obhodi kurentov z vpisom na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine postali del svetovno pomembnih zakladov. Na Ptuju smo izjemno ponosni, da so se uspeli ohraniti vse do danes in da ni niti najmanjše slutnje možnosti, da bi običaj v prihodnjem obdobju zamrl. Še več, vedno nove generacije mladih fantov se v kurentovih opravah pridružujejo svojim očetom."

Vlado Hvalec, predsednik Zveze društev kurentov, ki je bila nosilka kandidature, pa pravi: "Današnji dan bo zapisan z velikimi črkami v bogati kurentovi zgodovini in usmerjal bodoče rodove, da negujejo in ohranjajo to kulturno dediščino. Kot kurent sem še posebej ponosen, da sem del te zgodbe."